На Русия са нанесени непоправими щетиВойната на Путин срещу Украйна

...
На Русия са нанесени непоправими щетиВойната на Путин срещу Украйна
Коментари Харесай

2022 - годината, в която Европа спря да съществува за Русия

На Русия са нанесени непоправими вреди

Войната на Путин против Украйна унищожи бизнес модела на модерна Русия, граден повече от три десетилетия. На съветската стопанска система и на страната като цяло са нанесени непоправими вреди.

Да напомним - отиващата си 2022 година стартира с това, че пред съветските държавни компании „ Газпром " и „ Роснефт " се откриваха вероятности за доста разширение на бизнеса в най-голямата европейска стопанска система - немската. „ Газпром " се готвеше да усили доставките за Федералната република, а „ Северен поток - 2 " към момента имаше късмет да бъде сертифициран. В „ Роснефт " пък се готвеха да усилят от 54 % на съвсем 92 на 100 каузи си в рафинерията в град Шведе, обобщава.

И ето, че годината приключва. " Газпром " напълно приключи доставките на газ за Германия, дъщерната компания на концерна Gazprom Germania дружно с принадлежащите ѝ огромни немски газохранилища бе национализирана, планът " Северен поток 2 " бе заровен. А " Роснефт " освен не получи позволение да усили каузи си в рафинерията в Шведе, само че се лиши от контрола над нея, тъй като тя бе взета под държавно ръководство. Освен това по силата на петролното ембарго от 31 декември рафинерията ще приключи потреблението на съветски петрол.

Руската стопанска система бе насочена към съдействие с Европейски Съюз

Така единствено за година " Газпром " и " Роснефт " завършиха безславно бизнеса си в Германия. Това, че тези основни съветски държавни компании изгубиха най-големия европейски пазар, напълно образно илюстрира вредите, които нанесе на стопанската система на Русия започнатата от Владимир Путин война против Украйна. Тя унищожи самия бизнес модел на модерна Русия, граден в продължение на три десетилетия измежду разпада на Съюз на съветските социалистически републики през 1991 година.

Същността на този модел бе в това, че главните съветски експортни артикули - петрол и нефтени артикули, газ, въглища, метали - се продаваха най-вече в Европа, в страните от Европейски Съюз, а с добитата валута се купуваше промишлено съоръжение за рационализация на стопанската система, както и потребителски артикули за повишение на благосъстоянието на съветските жители.

Ориентацията към Европейски Съюз като главен експортен пазар и главен снабдител на първокласен импорт бе подбудена освен от географската непосредственост. Наред с комфортната логистика, основно значение имаше историческата и културната непосредственост. Немалка роля играеше и демографията: безспорното болшинство от съветското население, респективно работната ръка за обезпечаването на всички тези външнотърговски потоци, е концентрирано в европейската част на страната. А и съвсем всички съветски експортни газопроводи, най-големите нефтопроводи, най-важните железопътни и автомобилни трасета, множеството авиационни направления - всички те са все в западна посока, към Европа.

Основен вложител в съветската стопанска система

Част от бизнес модела бе и това, че европейските страни станаха съществени задгранични вложители в стопанската система на постсъветска Русия. Ключовият за благосъстоянието на руснаците нефтено-газов бранш получи пари и технологии от английските компании BP и Shell, от френската Total, от немската Wintershall. Впоследствие в модернизацията на съветската електроенергетика са включиха немската компания E.on, италианската Enel, финландската Fortum. А когато управлението на Русия сложи задача за основаването на модерна конкурентоспособна автомобилна индустрия, това стана допустимо главно с помощта на концерните " Рено " и " Фолксваген ".

С течение на времето на съветския пазар стъпиха едни от най-големите западни компании за продажба на дрехи, белгийската компания AB InBev и датската Carlsberg се заеха с развиването на пивоварната индустрия, а съветските самолетни компании се справяха с възходящия брой пасажери най-много с помощта на самолетите, купени от Airbus.

Всичко това към този момент е в предишното - с нападението против Украйна Владимир Путин безусловно за месеци унищожи този добре работещ взаимноизгоден бизнес модел. Повечето от упоменатите компании напуснаха Русия, други стопираха производството си и доставките за съветския пазар. Те започнаха този ход поради глобите на Европейски Съюз и Съединени американски щати, поради отвращението си от войната и агресора, от имиджови аргументи, както и поради внезапното утежняване на изискванията за бизнес в страната.

Загубите за Русия

Но най-болезнената икономическа загуба за Русия през 2022 се състои в това, че тя загуби главния си експортен пазар за изнасяните артикули. При това най-тежкият удар е ембаргото за импорт на съветски петрол по море, влезнало в действие от пети декември. Започналото след тази дата обезценяване на рублата сподели, че на съветския пазар към този момент се притесняват от огромно редуциране на валутните приходи в страната. А занапред следва - на пети февруари 2023 година - да влезе в действие и ембаргото на Европейски Съюз за съветските нефтопродукти.

" Газпром " на собствен ред изгуби множеството си европейски клиенти, освен това не поради решенията на Европейски Съюз, а поради Кремъл. В Москва първо взеха решение да санкционират със прекъсване на газа тези страни и компании, които не желаят да заплащат в рубли. А през август разпоредиха на държавния тръст напълно да спре " Северен поток ", разчитайки на това, че европейците ще се изплашен от очертаващия се недостиг на газ в навечерието на зимата.

Поради всичко това съветската газова индустрия се оказа в изключително тежко състояние. Нефтът и въглищата биха могли да бъдат пренасочени към Азия, само че пренасочване на газопроводите е невероятно. Принципно има умислен газопровод към Китай, само че за него има потребност и от време, и от пари, и от фрагменти. А всичко това хронично ще стартира да липсва на Русия. Тя има потребност незабавно да размени европейския пазар с други - в случай, че поради неговата загуба валутните ѝ доходи спадат, финансовите запаси се изразходват във войната, а на фронта се лишава от стотици хиляди трудоспособни жители.

Така че 2023 ще стане годината, когато от ден на ден руснаци ще стартират доста по-осезаемо да усещат материалните последствия от това, че президентът Путин - поради войната в Украйна - е разрушил предходния бизнес модел на страната, който до момента беше и главен източник на тяхното богатство, без да предложи негова действителна опция.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР