На резултатите на производителите на силова хидравлика влияние оказват цените

...
На резултатите на производителите на силова хидравлика влияние оказват цените
Коментари Харесай

"Стара планина холд" очаква с 3% по-ниски приходи за полугодието

На резултатите на производителите на силова хидравлика въздействие оказват цените на стоманата

© Юлия Лазарова Продажбите на " Стара планина холд " са спаднали с 0.66% към края на май, само че за полугодието холдингът чака понижението да доближи 3.24%. До края на годината обаче сдружението предвижда доходи, близки до миналогодишните, когато регистрира пикови резултати. По-слаба ще бъде облагата през 2019 година, което се дължи както на повишаването на суровините, по този начин и на по-високите разноски за труд и електрическа енергия, прецизираха от сдружението.

Прогноза

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Според предварителните прогнози на холдинга за първите шест месеца на 2019 година, които са направени на база на поръчките от клиенти на дъщерните сдружения, консолидираните доходи от продажби ще бъдат 121.4 млн. лева Повечето от главните предприятия в портфейла на " Стара планина " ще отчетат спад към края на юни, като по-голям ще бъде оборотът единствено на " Хидравлични детайли и системи " (виж таблицата).

Над половината от вложенията на холдинга са в силовата хидравлика, което включва обществените сдружения " М+С хидравлик " - Казанлък (30.61%), и " Хидравлични детайли и системи " (ХЕС) - Ямбол (6453%). В региона на производството на батерии предприятието държи 51.4% от " Елхим-Искра " - Пазарджик, а в леката индустрия вложения има в " Българска роза ", " Боряна ", " Фазан " и други

Спадът на приходите не е непредвиден, само че до края на годината холдингът чака да доближи миналогодишните си продажби, когато регистрира исторически връх от близо 243 млн. лева и растеж от над 11% на годишна база. Компанията обаче предвижда по-ниска облага, откакто през 2018 година също регистрира лек спад от 4.3%.

Причини

Резултатите на сдружението зависят основно от интернационалните пазари, където се подава продукцията на главните предприятия, до момента в който в страната въздействие оказват чисто административни фактори. " Две са вътрешните аргументи за предстоящата по-ниска облага ", сподели шефът за връзки с вложителите Николай Митанкин за " Капитал ". " От една страна, вършим всичко допустимо да запазим служащите си, а това включва нарастване на междинната заплата, което изпреварва растежа на продажбите. Вторият основен фактор е непазарното образуване на цената на тока ", посочи той.

За по-ниските упования значима роля играят интернационалните фактори като цените на суровините - най-много на оловото, което визира резултатите на производителя на батерии, както и на черните метали, което се отразява на представянето на двете машиностроителни компании. " Ние не можем да влияем на цените на борсовите първични материали, само че те се отразяват на себестойността на нашата продукция. В същото време, с цел да увеличим нашите цени, са нужни комплицирани договаряния с дистрибуторите, на които продаваме ", посочи Митанкин.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР