Тревожно откритие на брега в Румъния. Заради токсични водорасли в

...
Тревожно откритие на брега в Румъния. Заради токсични водорасли в
Коментари Харесай

Тревога: Извънредни мерки след открити токсични водорасли

Тревожно изобретение на брега в Румъния. Заради токсични водорасли в Черно море специалистите бият паника за феновете на миди и рапан, част от които може да са нечисти. Междувременно управляващите в страната взеха решение да забранят добива на тези морски блага, написа Digi24 .

Специалистите от Ветеринарно-санитарната дирекция в Констанца, които са взели водни проби от Черно море, са открили нараснало равнище на токсичност на водата и подали сигнал за паника. 

Първите ограничения, подхванати от управляващите, са били да предупредят популацията за заплахата, която съставлява потреблението на миди и рапани, като не разрешиха събирането на тези морски блага и затвориха някои крайбрежни зони. Въпросните затворени зони са 3 и 4 на Черно море, т.е. започвайки от Мангалия до Нъводари. 

Първите водни проби демонстрират нараснал риск от токсичност и съществуването на водорасло, което дефинира тази токсичност. Беше решено анализите да бъдат повторени, само че до приемането на резултатите е неразрешено събирането на морски блага. Тези, събрани сред 23 май и 3 юни, са неразрешени за продажба. 

Специалистите предизвестяват, че токсините, които могат да причинят алергии и респираторни проблеми, могат елементарно да доближат до човешкото тяло посредством риба или морски блага, които се хранят с сходни микроскопични растения.

В момента единственият регион, където могат да се събират миди, е регион 2, т.е. този, който стартира от Мидия и стига до Тулча.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР