На разстояние между 46 и 70 милиона километра от нашето

...
На разстояние между 46 и 70 милиона километра от нашето
Коментари Харесай

Космическата мисия Паркър на НАСА счупи рекорда за най-голямо сближение със Слънцето

На разстояние сред 46 и 70 милиона километра от нашето Слънце обикаля най-близката до него планета – Меркурий. А през април 1976-та година един галактически уред, наименуван “Хелиос 2 ”, създаден взаимно от Съединени американски щати и Германия, съумя да се приближи едвам на 42 милиона километра от Слънцето – връх за космонавтиката. 

Вчера, на 29-ти октомври, автоматизираната междупланетна станция на НАСА “Паркър ” счупи върха на “Хелиос 2 ”. В 19:04 ч. българско време роботизираната задача мина тази въображаема 42-млн. километрова граница и навлезе в неразучени райони от Слънчевата система. 

През идващите седем години “Паркър ” ще продължи да чупи вече поставения от себе си връх, като задачата ще се доближава от ден на ден и повече към Слънцето. Кулминацията ще е през 2025-та година, когато “Паркър ” ще приближи звездата ни едвам на 6.16 милиона километра.

“Изминаха едвам 78 дни от изстрелването на слънчевата задача Паркър, а към този момент сме по-близо до нашата звезда от всеки различен галактически уред в историята ”, разяснява Енди Дрийзмън, началник на плана и работещ в Лабораторията по приложна физика “Джон Хопкинс ”. “Това бе горделив миг за екипа, въпреки че ние оставаме фокусирани върху нашата първа среща със Слънцето, планувана за 31-ви октомври ”.

Първото сплотяване със Слънцето ще продължи сред 31-ви октомври и 11-ти ноември. През това време “Паркър ” ще е толкоз покрай звездата, че тя ще пречи на естествената връзка. Освен това роботизираната задача ще би трябвало да придържа топлинния си щит сред себе си и Слънцето, тъй че антената няма да е ориентирана към Земята. Очаква се “Паркър ” да направи най-голямото си сплотяване на 5-ти ноември. Всички научни данни ще бъдат събирани в автоматизиран режим и ще стоят съхранени до месец декември, когато ще стартира свалянето им. 

Напомням на читателите, че задача “Паркър ” бе изстреляна на 12-ти август т.г. благодарение на втората най-мощна настояща ракета в света: “Делта 4 Хеви ”. Това е напълно американска ракета, с напълно издигнати в Съединени американски щати ракетни мотори и може да доставя в орбита 29 тона потребен товар. Тя отстъпва единствено на “Фолкън Хеви ” с товароподемност 64 тона до орбита. 

За повече информация: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР