На различни места по света днес ще бъде отбелязана 100-годишнината

...
На различни места по света днес ще бъде отбелязана 100-годишнината
Коментари Харесай

Кулминация на тържествата по повод 100 години от края на Първата световна война

На разнообразни места по света през днешния ден ще бъде маркирана 100-годишнината от края на Първата международна война. Кулминацията на тържествата е в Париж - с възпоменателна гала пред Триумфалната арка. Във френската столица се събират държавни и държавни водачи и представители на над 80 страни. Сред тях са президентите на Съединени американски щати и Русия - Доналд Тръмп и Владимир Путин, както и канцлерът на Германия Ангела Меркел. На тържественото събитие ще участва и българският президент Румен Радев.

Репортаж от Париж на специфичните ни пратеници Вера Александрова и Любен Бързаков.

Примирието, с което се поставя завършек на Първата международна война е подписано на днешния ден преди 100 години - на 11.11 1918 година тъкмо в 11:11 ч. Церемонията ще стартира с обзор на военните елементи. Ученици ще четат писма, писани от бойци на 11 ноември 1918 година Слово пред гостите ще произнесе френският президент Еманюел Макрон.

След това, дружно с учениците ще възпламени пламъка на безконечния огън. Младежите ще оформят алегорична верига, която ще доближи до високопоставените посетители, които също ще се включат. Всеки ще сложи ръка върху рамото на индивида до себе си. Президентът Макрон ще сервира венец на Гроба на незнайния боец. С минута безмълвие ще бъде почетена паметта на всички починали.

В Първата международна война са мобилизирани 70 милиона бойци по целия свят, от които 60 милиона в Европа. Жертвите на Първата международна война са близо 15 милиона, измежду които 115 000 български бойци и офицери.

След възпоменателната гала част от участници ще се включиха в Парижкия конгрес на мира. Целта на събитието, което се повежда за първи път е да насърчи интернационалното съдействие и подобряването на ръководството.

Предвидено е на най- високо равнище да бъдат разисквани настоящи тематики, свързани с мира и сигурността, околната среда, икономическото развиване, новите технологии. Президентът Румен Радев ще направи изявление за капацитета на новите технологии като фактор за задълбочаване на политическия разговор, икономическия напредък и общественото доближаване.
 Париж събра международни водачи за годишнината от края на Първата международна война Париж събра международни водачи за годишнината от края на Първата международна война
Париж събира десетки международни водачи за честването на 100-годишнината от края на Първата международна война. Сред тях са президентите на Съединени американски щати и Русия и кан...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР