На провелия се в Брюксел Съвет Общи въпроси“ България препотвърди

...
На провелия се в Брюксел Съвет Общи въпроси“ България препотвърди
Коментари Харесай

България препотвърди в Брюксел позицията си за РС Македония

На провелия се в Брюксел Съвет „ Общи въпроси “ България препотвърди позицията си по отношение на началото на договарянията за присъединение на районен съд Македония към Европейския съюз.

Държавите –членки би трябвало да обсъдят въпроса с разширението на Европейски Съюз, както и подготовката за съвещанието на Европейския съвет на 16 декември.
Наследникът на Зоран Заев: Време е Европейски Съюз да ни дефинира дата за договарянията
В момента страната ни води договаряния с България, които са основани върху европейските полезности и в тях се зачитат всички признати резолюц...
Прочети повече
Страната ни удостовери, че не може да утвърди плана на преговорна рамка и установяване на краен период за привикване на първа Междуправителствена конференция с Република Северна Македония, защото условията на националната Рамкова позиция, подкрепена с Декларация на Народното събрание, не са изпълнени. По гледище на България Съветът удостовери, че цялостното осъществяване на буквата и духа на Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година е част от присъединителния развой.

Постоянният представител на България към Европейски Съюз дипломат Румен Александров, който управлява българската делегация за присъединяване в постоянното съвещание на Съвета „ Общи въпроси “, изрази готовността на България да продължи директния разговор със Скопие с оглед намиране на решение на зародилите през годините проблеми, свързани с неизпълнението на Договора и отбраната правата на жителите с българско съзнание. България удостовери, че поддържа консенсуса за приемане на Преговорната рамка и привикване на първа Междуправителствена конференция с Албания въз основа на личните й заслуги. Страната ни остава ангажирана с европейската вероятност на шестте страни от Западните Балкани и Турция.

По време на церемонията по приемането на поста на 13 декември новоизбраният външен министър на България Теодора Генчовска съобщи в отговор на въпрос на БГНЕС, че „ на този стадий няма да има смяна в позицията на България по отношение на районен съд Македония “ и страната се придържа към Рамковата позиция на Министерски съвет и декларацията на българското Народно заседание по отношение на започването на договаряния на районен съд Македония за участие с Европейския съюз.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР