На продължило почти шест часа заседание вчера вечерта, депутатите от

...
На продължило почти шест часа заседание вчера вечерта, депутатите от
Коментари Харесай

Какво съдържа решението за изменение на Плана за възстановяване?

На траяло съвсем шест часа съвещание през вчерашния ден вечерта, депутатите от енергийната комисия реализираха партийно единодушие по текст на решение, с което задължават Министерския съвет да преразгледа Плана за възобновяване и резистентност в частта му, засягаща енергетиката.

В решението е заложено България да предоговори проекта, като го съобрази с проекта за понижаване на енергийната взаимозависимост от Руската федерация - REPowerEU. Министерският съвет, посредством вицепремиера по ръководство, на европейските средства би трябвало да стартира договарянията до края на март тази година.

Едно от експлицитните условия на Народното събрание е работата на въглищните централи да не бъде ограничавана до 2038 година. Също по този начин проектът би трябвало да бъде предоговорен в частта му, засягаща построяването на паркове за акумулатори с общ потенциал 6000 мегавата. Вместо това парите би трябвало да отидат за нови възобновими енергийни източници, геотермална сила и модернизиране на електропреносната и електроразпределителната мрежа.

Ето и целия текст на признатото решение от Енергийната комисия:

1. Задължава Министерския съвет посредством заместник-министър ръководителя по ръководство на европейските средства и министъра на енергетиката в период до 31.03.2023 година

да предприеме всички нужни дейности и на съображение член 21 " Изменение на проекта за възобновяване и резистентност " от Регламент (ЕС) 2021/241 на Европейския парламент и на сьвета от 12 февруари 2021 година, в това число и в редакцията му след постигнатото на 14.12.2022 година политическо съглашение сред Съвета и Европейския парламент по отношение на промени Регламент, въз основа на смяна в обективните условия, невъзможността на Бьлгария да извърши поетия ангажимент и за реализиране на целите на проекта REPowerEU да насочи обосновано искане до Комисията, като направи предложение за изменение на Плана за въстановяване и резистентност на Република Болгария и да реализира единодушие и предварителна позитивна оценка от Европейската комисия по отношение на изменение

на Плана за възобновяване и резистентност на Р Бьлгария в следните раздели:

- в раздел 2.Б. „ Зелена Бьлгария ", 2.Б.1 Нисковъглеродна стопанска система, промяна 10 - " Декарбонизация на енергийния бранш " /стр.113/ да отпадне поетият ангажимент за понижаване на въглеродните излъчвания от произвеждане на електрическа енергия с 40% до края на 2025 година, вземайки изходните равнища от 2019 година Министерския съвет следва да предприеме такива дейности, с които да подсигурява привеждането на уговорките за декарбонизация (реформа 10 на НПВУ) в сходство с общоевропейските цели, като се обезпечи работата на централите на въглища без ограничаване най-малко до 2038 година

2. Всички текстове от НПВУ и съпътстващите документи и законодателни начинания, свързани с поетия ангажимент за понижаване на въглеродните излъчвания от произвеждане на електрически сила с 40% до края на 2025 година, взимайки изходните равнища от 2019 година, отпадат.

3. Във връзка с договарянията Министерският съвет да контракти оптимално положителни условия за Република България в бранш енергетика в сходство с ограниченията и вазможностите за финансова поддръжка по Регламент (ЕС) 2021/241 за сьздаване на механизьм за вызстановяване и резистентност на новия проект на EC - REPowerEU.

II.

1.в раздел 2.Б. " Зелена България, 2.Б. 1 Нисковъглеродна стопанска система, Реформа 10, " Инвестиция 8 - Национална инфраструктура за предпазване на електрическа сила от ВЕИ /RESTORE/ " /стр. 115/ да се преработи в грантова скица за акумулатори за физически и юридически лица с интензитет на помощта 50%.

2. в раздел 2.Б. " Зелена България ", 2.Б. 1 Нисковъглеродна стопанска система, Реформа 8, Инвестиция 6 - " Схема в поддръжка на построяването на най-малко 1.4GW ВЕИ и акумулатори " /стр.108/ да се преработи, като отпадне поддръжката за ВЕИ и се преформулира като " Инвестиция в грантова скица за акумулатори за физически и юридически лица с интензитет на помощта 50% ".

3. - в раздел 2.Б. " Зелена България ", 2.Б.1 Нисковъглеродна стопанска система, Инвестиция 7: " Развитие на потреблението на геотермална сила в България за произвеждане на електрическа и топлинна сила " - 171,5 млн. лева да се пренасочат в раздел 2.Б. " Зелена България ", 2.Б.1 Нисковъглеродна стопанска система, Инвестиция 1: " Енергийна успеваемост в сграден фонд " - за многофамилни жилищни здания, а останалата сума да се преформулира като грантова скица за физически и юридически лица с интензитет на помощта 50%

4. Възлага на Министерския съвет, посредством зам.-министър ръководителя по ръководство на европейските средства, посредством Централно координационно звено и в сходство с чл.21 на Регламент 2021/241 да обезпечи пренасочване на всички настоящо спестени средства при осъществяване на плановете от НПВУ, включително при тяхно привършване и/или преустановяване към Зелена България, съставен елемент 4. Нисковъглеродна стопанска система и Проект " Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд ".

5. Възлага на Структурата за наблюдаване и докладване по НПВУ в Министерство на районното развиване и благоустройството, да преразгледа за последващи приеми по съставен елемент 4. Нисковъглеродна стопанска система, Проект поддръжка за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд, както следва: - бюджетните предели на териториално ниво/общини/ с оглед обезпечаване провеждането на уравновесена районна политика; допустимостта на еднофамилните жилищни сгради; самоучастието на крайните бенефициенти, включително поради идна промяна, формулировка и критерии за «енергийна беднотия " за семействата в Закона за енергетиката.

6. в раздел 2.Б. " Зелена България ", 2.Б. 1 Нисковъглеродна стопанска система, Инвестиция 7: " Развитие на потреблението на геотермална сила в България за произвеждане на електрическа и топлинна сила 200 млн. лева да се пренасочат в раздел 2.Б. " Зелена България ", 2.Б.1 Нисковъглеродна стопанска система, Инвестиция 1: " Енергийна успеваемост в сграден фонд " - за многофамилни жилищни здания, а останалата сума да се преформулира като грантова скица за физически и юридически лица с интензитет на помощта 50%

7. Реформа 11: " Подобряване на корпоративното ръководство на държавните компании в енергийния бранш ", обвързвана с отделянето на собствеността на двата оператора ( " Булгартрансгаз " ЕАД и ЕСО ЕАД) от корпоративната конструкция на Български енергиен холдинг да отпадне.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР