На пресконференцията, проведена след заседание на Съвета за сигурност, косовският

...
На пресконференцията, проведена след заседание на Съвета за сигурност, косовският
Коментари Харесай

Курти призовава международната общност за натиск върху Сърбия

На конференцията, извършена след съвещание на Съвета за сигурност, косовският министър-председател Албин Курти дружно с министъра на вътрешните работи Джелал Свечла приканиха интернационалната общественост да окаже напън върху Сърбия да спре експанзията против Косово и да върне тримата отвлечени служители на реда от територията на страната, заяви „ Косова Прес “.


Казвайки, че този акт нарушава суверенитета на Косово, Курти акцентира, че граничният надзор със Сърбия е затегнат. Според него с този акт косовската полиция е претърпяла отмъщението на Сърбия за ареста на нарушителя Милун Миленкович - Луне.

Курти добави, че вземането на заложници на косовски служители на реда от тяхна територия от сръбски специфични елементи също може да е нарушаване на Резолюция 1244, отбелязвайки, че главнокомандващият на КФОР постоянно загатва тази резолюция.

Министър Свечла съобщи, че Сърбия съзнателно изопачава събитията на място, потвърждавайки, че сякаш " полицията е била на територията на Сърбия ".

Той твръди, че вчерашната интервенция и осъществена от специфичните военни елементи на Сърбия, като добави, че към момента не е известно къде Белград държи косовските служители на реда.

По отношение на коментара, който висшият представител на Европейски Съюз Жозеп Борел направи за ареста на ръководителя на по този начин наречената „ Гражданска защита “ Милун Миленкович – Луне, министър председателят Курти сподели, че „ полицейските интервенции не са работа на никой европейски чиновник “.

БГНЕС напомня, че косовските управляващи упрекват Милун Миленкович-Луне в незаконни действия като тероризъм, насилствена смяна на конституционния ред, както застрашаване на разположение под интернационална протекция. Миленкович беше задържан в северната част на Косовска Митровица. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР