На пресконференция ръководството на ЮЗУ Неофит Рилски“ опроверга твърденията за

...
На пресконференция ръководството на ЮЗУ Неофит Рилски“ опроверга твърденията за
Коментари Харесай

Ръководството на Югозападния университет опроверга твърденията за нарушения във висшето училище

На конференция управлението на ЮЗУ „ Неофит Рилски “ опроверга изказванията за нарушавания във висшето учебно заведение. Повод за конференцията е информация, посочена в съобщение на Министерство на образованието и науката (МОН) за непрецизно водене на образователната документи в университета и позволени редица механически неточности. 

Ректорът на университета проф. Николай Марин сподели, че сигнал до МОН е подаден на 1 декември от някогашния към този момент учител в ЮЗУ „ Неофит Рилски “ доцент Стефан Дечев, в който сигнал са посочени твърдения за нарушение във връзка с воденето на документите. Проверка е осъществена в интервала 11 – 13 декември 2023 година, интервала, в който се организираха изборите за ректор на университета, означи проф. Марин. 

За резултатите от инспекцията разбрахме на 17 януари, когато имахме церемониален Академичен съвет, когато започваше съвета, с прессъобщение МОН излезе с информация, че е разкрило редица нарушавания, без университетът да е известен за констатациите от този отчет, разгласи Марин.

Ректорът на висшето учебно заведение уточни, че не е получаван доклад за резултатите от инспекцията. „ Това удостоверява за следващ път, че на ЮЗУ не беше дадена думата да се отбрани “, сподели още проф. Марин и добави, че нито една инспекция не може да завърши едностранно. 

Във връзка с доцент Дечев, който е подал сигнала, проф. Марин сподели, че е имало проблеми в администрирането на студентското положение в компетентност „ История “, само че по думите му, те са основани от самия доцент Дечев с „ ненавременно нанасяне на оценките “, което е било спънка за студентите при кандидатстване за стипендия, при подаване на документи за общежитие и така нататък С решение на катедрен съвет на компетентност „ История “ е акредитиран ръководителят на катедрата проф. Валентин Китанов да нанася служебно оценки на студентите, когато такива не са нанесени в основната книга. 

По отношение на констатациите в инспекцията и изказванията, че има 80 случая на нарушавания в компетентност „ Право “ проф. Марин означи, че инспекцията е за интервала 2015 – 2018 година, когато настоящото законодателство е разрешавало предварително довеждане докрай на студенти от специалността и признание на оценки от друга компетентност. Тази смяна е въведена през юли 2022 година и ние я съблюдаваме, означи ректорът. По думите му в констатациите от инспекцията не се показва категорично коя наредба на Закона за висшето обучение е нарушена, с цел да се ревизира и поправя. 

Дирекцията, която ревизира ЮЗУ „ Неофит Рилски “ е същата, която е издала холограмните стикери за дипломите, сподели още проф. Николай Марин. „ Документацията е в МОН, в същата дирекция, която ревизира ЮЗУ „ Неофит Рилски “ Може ли, откакто са доказани тези холограмни стикери, да приказваме за подправени дипломи? “, сподели ректорът.

„ Твърдението, че нашите приключили студенти би трябвало да се явяват на добави изпити, не дава отговор на истината, тъй като МОН разполага с база от данни, в които е видно, че всички настоящи студенти сега се образоват в компетентност „ Право “, без да е приет интервал на образование от друга компетентност, без да са приети изпити от друга компетентност, според смяната няма нарушаване на закона за висше обучение “, разяснява още ректорът на университета. 

Проф. Марин означи, че студентите на университета няма да поставят спомагателни изпити, а при сегашни студенти няма приет интервал на образование след смяната в закона от 2022 година

Във връзка с оповестен отговор на уеб страницата на Народното събрание на министъра на образованието, след заложен въпрос от народния представител Цвета Рангелова, проф. Марин сподели, че интерес буди в писмото, че „ комисията не откри нарушаване на изпитната процедура по дисциплината „ Съпротивление на материала “, каквато дисциплинираност няма в нито един образователен проект в Правно-историческия факултет, означи ректорът. 

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР