На преговорите на ООН за климата държавите и петролните компании

...
На преговорите на ООН за климата държавите и петролните компании
Коментари Харесай

Петролните компании се ангажират да намалят значително изкопаемите горива до 2050 г.

На договарянията на Организация на обединените нации за климата страните и петролните компании дадоха обещание да реализират забележителен прогрес в битката с световното стопляне в границите на нов огромен ангажимент в региона на енергетиката.

Саудитската компания „ Арамко “ е една от 50-те петролни и газови компании, които се ангажират да спрат да усилват излъчванията на газове, причиняващи стопляне на планетата, до 2050 година

Това обаче обгръща единствено излъчванията от производството, а не от самото изгаряне на изкопаеми горива, отбелязва Би Би Си.

Около 100 страни също по този начин дават обещание да утроят потреблението на възобновима сила в света до 2030 година

Въпреки това няма да има наказания за несъблюдение на задачите и обещанията не са наложителни.

И не всички задължения наподобяват нови. Много от петролните компании, които са поели този ангажимент, към този момент бяха оповестили, че ще понижат излъчванията си до нула.

Те също по този начин разрешават на фирмите да усилят производството на петрол и газ в кратковременен проект, стига то да бъде понижено до 2050 година

В обещанието се споделя, че утрояването на възобновимата сила ще помогне за премахването на изкопаемите горива от международната енергийна система най-късно до 2050 година

В послание към участниците в срещата на върха ръководителят на COP28 Султан ал-Джабер съобщи, че новото заричане " включва повече страни и повече компании от повече браншове, в сравнение с когато и да било преди, като всички те се придържат към нашата Северна звезда от 1,5C ".

Световните водачи се договориха в Париж през 2015 година да лимитират световното стопляне до тази стойност.

Изгарянето на големи количества петрол, газ и въглища е мотор на изменението на климата, само че водачите към момента не могат да реализират единодушие за това какъв брой бързо светът би трябвало да спре да ги употребява.

Султан ал Джабер назова поетия в събота ангажимент " чудесна първа стъпка ".

" Макар че доста национални петролни компании за първи път одобриха цели за нулево чисто ползване до 2050 година, знам, че те и другите могат и би трябвало да създадат повече ", сподели той. " Нуждаем се от цялата промишленост, с цел да запазим 1,5 градуса в границите на достижимото и да си сложим още по-силни упоритости за декарбонизация. "

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш съобщи на договарянията, че срещата " би трябвало да ангажира страните да утроят потенциала на възобновимите енергийни източници, да удвоят енергийната успеваемост и да дават чиста сила на всички до 2030 година ".

Той добави, че светът би трябвало " да се откаже от изкопаемите горива " в точния момент, с цел да задържи повишението на световната температура под 1,5 градуса над прединдустриалните равнища.

ОАЕ декларират, че Хартата за декарбонизация ще форсира дейностите в региона на климата, защото петролните и газовите компании, на които се падат 40 % от международните излъчвания, дават обещание да реализират нулеви чисти излъчвания до 2050 година

Постигането на нулева чиста стойност значи да се спре прибавянето на парникови газове в атмосферата.

50-те компании, измежду които е и държавната петролна компания на ОАЕ, също по този начин се ангажират до 2030 година съвсем напълно да спрат да отделят метана, който мощно нагрява планетата, при добива на петрол и газ.

Международната организация по енергетика към този момент съобщи, че в случай че светът стартира да добива повече петрол и газ, той няма да извърши уговорките си за запазване на климата, в това число ограничение на повишението на температурата до не повече от 1,5 °C.

" Необходимо е бързо ускорение на производството на чиста сила и ние призовахме за утрояване на възобновимите енергийни източници. Но това е единствено половината от решението ", съобщи Тина Стиге, делегат по въпросите на климата на Маршаловите острови, които са една от най-уязвимите от климатичните промени страни.

" Обещанието не може да бъде зелено за страните, които по едно и също време с това уголемяват производството на изкопаеми горива ", добавя тя.

Председателството на ОАЕ на договарянията на COP28 провокира рецензии, защото страната е измежду 10-те най-големи производители на петрол и газ в света, а ръководителят на срещата на върха Султан ал-Джабер оглавява и гигантската Национална петролна компания на Абу Даби (Adnoc).

Папа Франциск съобщи, че екологичният преход за спасяването на света може да се реализира посредством разбиране на възобновимата сила, " унищожаване на изкопаемите горива и възпитаване на метод на живот, който е по-малко подвластен ".

Понтификът не съумя да участва персонално на срещата на върха в Дубай заради заболяване, по тази причина речта му беше прочетена от държавния секретар на Ватикана кардинал Паролин. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР