На председателски съвет днес е постигнато съгласие влизането в сила

...
На председателски съвет днес е постигнато съгласие влизането в сила
Коментари Харесай

Отлагат с шест месеца Закона за социалните услуги, единствено ДПС против

На председателски съвет през днешния ден е реализирано единодушие влизането в действие на Закона за обществените услуги да се отсрочи с шест месеца . Това призна депутатът от Обединени патриоти Искрен Веселинов на брифинг в Народното събрание. Само Движение за права и свободи били срещу концепцията .
Отлагането ще е точка първа в дневния ред на законодателния орган в петък.
От Българска социалистическа партия оповестиха, че ще поддържат отлагането на закона. " Ще подкрепим отлагането на Закона за обществените услуги и обмисляме обжалването на текстове от него в Конституционния съд , уточни водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пред публицисти след среща с министър Деница Сачева.
" Изслушахме министър Сачева. Зададохме доста въпроси. Решението на групата е да гласуваме за отсрочване на влизането в действие на Закона с 6 месеца. Темата е извънредно значима за българското семейство и българското дете. Породи голямо публично напрежение.
Очевидно е, че държавното управление не се оправя с връзката, обяснението, решенията по този въпрос. Ние ще гласуваме за отлагането. При юридически учредения ще внесем обособени текстове в Конституционния съд да се произнесе дали те опонират на Българската Конституция ", добави още Нинова.
На въпрос дали Българска социалистическа партия е подкрепила Закона за обществените услуги в зала, Нинова съобщи, че по време на гласуването на закона на второ четене ПГ на " Българска социалистическа партия за България " е била отвън Народното събрание.
" В закона има и положителни текстове, които се отнасят по други въпроси - за хора с увреждания, грижа за възрастни хора. За това на първо четене сме подкрепили закона в неговата философия ", добави още Нинова.
Припомняме, че това се първите дни на министър Деница Сачева отпред на Министерството на труда и обществената политика. Тя смени Бисер Петков, чийто екип организира диалозите по приемане на Закона за обществените услуги. Покрай текстове от закона имаше съществено недоволство в самите неправителствени организации.
Групи, проведени най-вече в обществените мрежи, към този момент 6 месеца стачкуват против Стратегията за детето, макар че е оттеглена, като в последните седмици трансферираха митингите си и против Закона за обществените услуги като проблематичен във връзка с правата, които дава на неправителствения бранш.
Деница Сачева разгласи като един от главните си цели дебата с тези протестиращи, тъй че да ги убеди, че никой няма желание да краде децата им. Въпреки това жителите оповестиха митинги през днешния ден и на следващия ден пред Народното събрание.
Отлагането на закона бе поискано и от парламентарните групи на Обединени патриоти и Българска социалистическа партия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР