На пръв поглед Радия Мамбо изглежда като всички млади жени,

...
На пръв поглед Радия Мамбо изглежда като всички млади жени,
Коментари Харесай

Драматичната история на една секс робиня

На пръв взор Радия Мамбо наподобява като всички млади дами, които се разхождат по пристанището на Момбаса. 27-годишната Радия е облечена в черно и крие лицето си зад хиджаб. Тя крие и историята си от другите хора, а и истинскито си име.

Радия се е завърнала скрито в Кения, макар че е родена и израснала тук. Само допреди два месеца е била в Сомалия, където е била секс робиня на ислямистките милиции Ал Шабаб. През 2013 година неин родственик я вербувал. Преди това тя дълго време търсела работа в Момбаса - без триумф.

Побой, изтезания, СПИН

"Познати на татко ми ме взеха със себе си. Казаха ми, че мога да ги съпроводя до Сомалия. Обещаха ми да работя като готвачка. И аз се съгласих. Когато дойдох, видях доста мъже с дълги бради. Приличаха на араби. Като влязох вътре, те незабавно залостиха вратата, с цел да не избягам ", спомня си младата жена.

Радия смъква черната тога и демонстрира белезите по тялото си. Разказва също, че лекарите в Момбаса открили, че е инфектирана с вируса на СПИН. "Хората, при които бях в Сомалия, ми обещаваха да ми заплащат месечно 60 000 кенийски шилинга (около 480 евро). Но истината е, че не ми даваха нито стотинка. Те ме направиха секс робиня. Всеки можеше да спи с мен. Никой не ползваше презервативи. Те ме биеха и изтезаваха. Цялата бях в рани ", споделя тя през сълзи.

Радия е една от дребното кенийски дами, съумели да избягат. И то по една случайност. Един ден трябвало да отвори вратата за гости. Сторила го и побягнала. Успяла да стигне до една гора, където се крила цялостен месец. После срещнала един човек, който ѝ обяснил по какъв начин да стигне до Кения.

Хиляди дами споделят ориста на Радия

Радия не е индивидуален случай. Кенийските сили за сигурност осведомят, че от ден на ден млади девойки и дами се причисляват към терористичните милиции Ал Шабаб. Много постоянно ислямистите ги примамват с обещания за пари, работа или даже сватба. Много малко от тези дами съумяват да избягат. По кенийското крайбрежие приказват, че ислямистките милиции употребяват от ден на ден дами като шпиони, защото силите за сигурност не им обръщат огромно внимание.

"Това е нова тактичност на ислямистите, откакто в предишното управляващите съумяха да предотвратят доста атентати ", споделя Мартин Кимани. Той управлява кенийския антитерористичен център. След като обаче станаха известни доста сходни случаи, кенийското държавно управление стартира да обръща по-голямо внимание на тематиката. "Ние откриваме, че дамите които се причисляват към ислямистите в Сомалия биват изтезавани, изнасилвани, есплоатирани. Те страдат доста повече от мъжете. Ние желаеме дамите да схванат, че рискуват живота си, когато се причисляват към бунтовниците ", споделя Кимани. "Има обаче и девойки, които са се завърнали в Кения и желаят да правят атентати ", прибавя той.

Не е ясно какъв брой млади дами са били вербувани от ислямистките милиции Ал Шабаб. "Ние допускаме, че техният брой надвишава 10 000 ", споделя Филис Муема, директорка на Центъра за отбрана на обществото в Кения. Тази неправителствена организация оказва помощ на избягалите от милициите Ал Шабаб по кенийското крайбрежие. "Някои от вербуваните младежи са починали. Други са имали щастието да се завърнат в Кения ", споделя Муема.

Не всички се възползват от амнистията

През 2015 година кенийското държавно управление разгласи прошка за всички млади кенийци, включили се към милициите Ал Шабаб, които са се завърнали в Кения. Целта беше те да бъдат реинтегрирани в кенийското общество. Много от завърналите се младежи обаче не се възползват от амнистията. Те се опасяват от необятната мрежа на Ал Шабаб в Кения. За ислямистите те минават за предатели.

След завръщането си в Кения Радия внимателно възобновява контактите си със съседите. Съпругът ѝ също се включил към Ал Шабаб - преди две години. Оттогава насам тя не е чувала нищо за него. Сега Радия продава зеленчуци на пазара, с цел да изхранва петте си деца. "Мъжът ми просто изчезна. Затова трябваше да си намеря някаква работа ", споделя тя.

"В Сомалия беше извънредно. Надявах се, че един ден ще съумея да избягам. През седмиците, прекарани в гората, нямах естествена храна. Живеех единствено от плодове. Но това беше парадайс спрямо ужасите, които претърпях в Сомалия. Никога към този момент няма да се върна там ", споделя Радия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР