На пръв поглед изглежда парадоксално, но изхвърляйки Цветан Цветанов от

...
На пръв поглед изглежда парадоксално, но изхвърляйки Цветан Цветанов от
Коментари Харесай

Цветан Цветанов и най-мразената партия |

На пръв взор наподобява парадоксално, само че изхвърляйки Цветан Цветанов от ГЕРБ, Борисов в действителност му направи услуга.

Сега, когато ръководещата партия от ден на ден губи доверие, а изтощеният Борисов просто протака слизането си от властта, Цветанов гради ново политическо бъдеще. Бившият втори човек в ГЕРБ се изрича в поддръжка на митингите - или по-скоро в поддръжка на “исканията на демократичната общественост ”, позволява предварителни избори и показва с кои обединения би си партнирал в един предстоящ парламент - с “Демократична България ” и с ГЕРБ. Днес той към този момент не е част от “най-мразената партия ”, в каквато била превърната ГЕРБ “през последните 10 месеца ” (тоест, след напускането му), както съобщи Цветанов в изявление. Впрочем, точно този интервал заличи до известна степен неговата политическа отговорност за модификацията на ГЕРБ.

Изглежда обаче, че социолозите не правят оценка напъните на Цветанов. Нито едно от последните пет социологически изследвания за електоралните настройки не подсигурява на бъдещата политическа групировка и 1%, колкото е нужният за партийна дотация предел. Подкрепата, която предвиждат, варира от 0,2% до 0,8%. Въпреки това в края на седмицата, на 20 септември, предприемчив комитет ще одобри учредителна декларация за основаването на политическа партия “Републиканци за България ” (РБ). Учредителното заседание е планувано за 27 септември.

Колко ГЕРБ ще има в Република България

Обиколките на Цветанов из страната удостоверяват първичните прогнози, че за част от хората в новия политически индивид той ще разчита точно на “най-мразената партия ”. А някои от имената, които бяха огласени, демонстрират, че става дума за хора със сходна на неговата политическа орис - някогашните кметове на ГЕРБ Атанас Камбитов (Благоевград), Георги Икономов (Банско) и Кирил Котев (Сандански). И тримата изгубиха на последните локални избори, а Камбитов напусна ГЕРБ броени дни преди да бъде огласен сигнал на Антикорупционния фонд за нередности при ръководството на общински компании и публични поръчки в неговия кметски мандат.

Други кметове, които също дължат кариерата си на Цветанов - като Калин Каменов и Даниел Панов, не попадат измежду “републиканците ”. Именно Каменов откри сбирката на ГЕРБ при започване на август с тирада за триумфите на ръководещите.

Със сигурност обаче миграцията на “гербери ” занапред следва. Колкото по-силно стартира да се усеща властовата неустойчивост и Борисовата неустановеност, толкоз повече хора ще побягнат. И в случай че ГЕРБ осиротее откъм Борисов, отсреща ще бъде другият досегашен “родител ” на партията - Цветан Цветанов с новата си политическа групировка. Това е най-късият, а евентуално и най-лесният път за мнозина, чиито политически упоритости са били възпламенени от кадровиците на “Граждани за европейско развиване на България ”. Всички тези хора са наясно с методите на Цветанов и надали ще се усещат като на непознато място. Особено огромна е изгодата от някогашни кметове, защото връзките им с локалните структури не са за занемаряване.

Що се отнася до самия Цветанов - той добре осъзнава, че марката “ГЕРБ ” към този момент не е това, което беше. Затова и приемът на хора оттова вероятно ще бъде с мярка. Впрочем, негово изобретение е и актуалният ръководител на Народното събрание Цвета Караянчева, само че двамата надали биха се събрали още веднъж под един партиен покрив.

Пилците се броят наесен

Отсега може да се допусна, че капацитетът на Цветанов ще пораства с отслабването на Борисов - само че въпреки всичко единствено до избран предел. Августовската му прогноза за двоен спад на гласовете за ГЕРБ на последващи парламентарни избори занапред ще се тества. А и тя сигурно не значи, че тези 500 000 гласа ще се прелеят към “Републиканци за България ”. Социолози на няколко пъти обясняваха, че мнозина разочаровани от ГЕРБ поддържат и партията на Слави Трифонов. Така че борбата за електоралното завещание на ГЕРБ занапред следва.

Едно обаче е ясно: главното предизвикателство пред Цветанов е да не трансформира “Републиканци за България ” в ГЕРБ-2. Още повече, че наподобява неосъществимо - липсва въпреки всичко Борисов.

Б. ред. - Статията е от
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР