На пръв поглед инфарктът може да изглежда като внезапно и

...
На пръв поглед инфарктът може да изглежда като внезапно и
Коментари Харесай

Откриха начин за предсказване на инфаркт години по-рано

На пръв взор инфарктът може да наподобява като ненадейно и непредсказуемо събитие. Въпреки това разбиране, главните аргументи за сърдечна непълнота могат да се проявят доста дълго време преди нея. Сега ново изследване открива, че има метод да се предскаже кой ще получи инфаркт години по-рано благодарение на елементарен рентген, оповестява „ Стъди Файндс “.
Изследователи от университета " Едит Коуън " откриват, че хората с високи равнища на калций в аортата - главната артерия, пренасяща кръв от сърцето към тялото - са до четири пъти по-склонни да получат сърдечна офанзива. Откритието дава вяра за по-точен скрининг на сърдечно-съдовите болести - палач номер едно в света.
„ Сърдечните болести постоянно са спокоен палач, защото доста хора не знаят, че са изложени на риск или че имат ранни предупредителни признаци, като калцификация на корема или коронарните артерии “, споделя водещият създател на проучването професор Джош Луис в университетско известие. „ Коремната аорта е едно от първите места, където може да се натрупа калций в артериите - даже преди сърцето. Ако установим това рано, можем да се намесим и да използван промени в метода на живот и медикаментите, с цел да спрем напредването на положението. "
Сканиране за струпване на калций
Неинвазивните образни принадлежности като сканиране с компютърна томография (КT) могат да дадат подробни изображения на напречно сечение на органи и тъкани, в това число аортната артерия. Аортата може да се втвърди, когато калцият се събере в стените ѝ , предизвиквайки сърдечен удар. Учените назовават положението калцификация на коремната аорта (ККА) и то може да аргументи също и инсулти. Анализ на данни от 52 изследвания по целия свят разкрива, че ККА покачва риска от сърдечно неразположение от два до четири пъти. Проучването също по този начин открива, че колкото по-голямо е натрупването на калций, толкоз по-голяма е заплахата. Този риск се отнася изключително за тези, които имат хронично бъбречно заболяване. Факторите, които подхранват калцификацията на артериите, включват неприятно хранене, затънал метод на живот, пушене и генетика. Проф. Луис се надява откритието да докара до това повече хора да схванат личния си риск от инфаркт или инсулт.
„ Калцификацията на коремната аорта постоянно вижда инцидентно при доста рутинни прегледи, като странично сканиране на гръбначен дирек от апарати за костна компактност или рентген, и в този момент имаме доста по-добра визия за прогнозата при тези хора, когато се забаележи такова нещо “, прибавя Люис. „ Това може да бъде ранно предизвестие за лекарите, че би трябвало да изследват и оценят риска на пациента от инфаркт или инсулт. В последна сметка, в случай че успеем да идентифицираме това положение по-рано, хората могат да създадат промени в метода на живот и да стартират превантивни лекувания по-рано, което евентуално би могло да избави доста животи в бъдеще. “
Обещаващо начало за прогнозиране на инфаркти
Изследването, оповестено в. „ “, се основава на неотдавнашни проучвания върху ККА, употребяващи сканиране на костна компактност и изкуствен интелект.
„ Изследователите откриха, че доказателствата за калцификация на коремната аорта при пациенти с незнайно сърдечно-съдово заболяване могат да демонстрират, че е нужна по-изчерпателна оценка на сърдечно-съдовия риск, в това число проучване на кръвното налягане и холестерола или инспекция на сърдечното здраве “, сподели доктор Аманда Батери от Фондацията за национално здраве на Австралия.
Според Американската асоциация за сърдечни болести, някой в Съединени американски щати получава инфаркт на всеки 40 секунди.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР