На пръв поглед Джеймс Харисън е просто един обикновен човек.

...
На пръв поглед Джеймс Харисън е просто един обикновен човек.
Коментари Харесай

Мъж със златна кръв спасява 2 милиона бебета

На пръв взор Джеймс Харисън е просто един елементарен човек.

Той обича щерка си и внуците, събира печати, разхожда се покрай дома си на централния бряг на Австралия.

Но точно това, което е под повърхността, го прави невероятен - това, което тече във вените му.

Известен като "Човекът със златната ръка ", съвсем всяка седмица през последните 60 години той е дарявал кръвна плазма.

Причината, заради която Джеймс не пропуща да подари кръв, е неговото тежко детство. "През 1951 година ми се наложи тежка интервенция на гърдите, наложи се да оперират и бялия ми дроб. Бях на 14 ", напомня си Харисън.

Оказва се, че интервенцията е освен рискова, само че и за нея са нужни големи количества кръв. Бащата на Харисън му обяснил, че той е жив само и единствено с помощта на жеста на непознати кръводарители. Скоро откакто Джеймс става донор, лекарите го уведомяват, че кръвта му може да е отговорът на гибелен проблем. "В Австралия, до към 1967 година, имаше хиляди умиращи бебета, а лекарите не знаеха каква е повода. Зачестиха и спонтанните аборти и мозъчните повреди на новородените ", спомня си Джема Фалкенмайър от Австралийската кръвна работа на Червения кръст на Австралия.
Причината е в следствие от негативния резус фактор на майката - положение, при което кръвта на бременната жена стартира да нападна кръвните кафези на нероденото й бебе. В кръвта на Джеймс Харисън е намерено извънредно антитяло, с което се предотвратява дамите с резус-отрицателна кръв да губят децата си. Така Джеймс се трансформира в избавител на над 2 милиона бебета. Кръвта му се употребява, с цел да направи животоспасяващо лекарство, одобрявано от майките с проблематична бременност.
 Лекарите не са сигурни каква е точната причина кръвта на Харисън да се трансформира в "златна ". Те позволяват, че може преливането по време на интервенцията му като дете да е съдействала за този удивителен факт. "Той е незаместим. Това, което прави, е повече от благородно ", безапелационни са близките.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР