На пръв поглед безкрайни са съобщенията за масови съкращения в

...
На пръв поглед безкрайни са съобщенията за масови съкращения в
Коментари Харесай

Джордж Фридман: Технологични и геополитически цикли

На пръв взор безкрайни са известията за всеобщи съкращения в софтуерната промишленост. Отчасти те се дължат на икономическите условия, несъмнено, само че в отчетите се пропуща присъщата на софтуерната промишленост зрялост. Под зрялост имам поради две неща: скоростта на същинските нововъведения като цяло е намаляла, а промишлеността наподобява е дала приоритет на потребността от произвеждане пред потребността от разкриване на нови софтуерни благоприятни условия.

В един миг стана мъчно да се показват нови артикули, построени въз основата на микрочипа, чието значение не може да се надценява. По-точно, апетитите на пазара ставаха все по-наситени. Новите версии на по-стари артикули не представяха коренно мечтани благоприятни условия, а по-скоро незначителни усъвършенствания на доста потребни артикули. Понякога измененията се въвеждаха поради самите промени. Техниката доближаваше техническия лимит на изумителните хора и пораждаше у тях необходимост за придобиване на нови версии. Техниката не беше остаряла, само че не беше и невероятна.

Този цикъл е заложен в индустриалния капитализъм. Автомобилът беше основан към мотора с вътрешно горене и всеобщото му произвеждане промени радикално света. Моделите на потребление на земята, опциите за разполагане на жилища, самата просвета на цивилизацията и смисъла на дистанцията бяха трансформирани. Двигателят с вътрешно горене промени производството и разпределението на артикули и човешките връзки. Той се трансформира и в знак на обществен статус. Различните марки, построени всъщност върху една и съща технология, получиха, а от време на време и дефинираха нова еднаквост.

Автомобилната промишленост се научи по какъв начин да продава и по какъв начин да накара обществеността да пожелае нов автомобил. Новата версия постоянно се отличаваше с по-големи усъвършенствания. Автоматичните трансмисии, електрическите спирачки, чистачките и така нататък задвижваха бизнеса, а оборотът на колите беше замайващ. Ежегодното показване на новите модели се трансформира в значимо събитие, даже и когато замяната на едногодишния автомобил с нов стана мъчно.

През 60-те години на предишния век става все по-трудно да се измислят нововъведения, които да накарат клиентите да заменят изцяло използваеми коли за нещо ново. Социалната позиция като спомагателна изгода от автомобила стартира да понижава. През 70-те години на ХХ век автомобилната промишленост изпада във финансов колапс, а тогавашните обезпечени за цялостен живот работни места се трансформират в поредност от съкращения - и това единствено 50 години откакто автомобилът трансформира света. Отчаяни от нововъведенията, производителите проектират коли, които могат да летят, или продават коли, които могат да бъдат и лодки. Но всичко, което можеше да се продава, имаше скромни промени в една нужна стока.

Проблемът се състоеше в това, че автомобилът беше достигнал границата не на нововъведенията, а на скоростта на нововъведенията, която определяше търсенето. Той се трансформира в полза, а не в реализиране на фантазия или сигнал за изисканост. Точно това се случва през днешния ден в софтуерната промишленост. Неотдавна счупих мобилния си телефон и отидох да си купя нов. Новият оферираше новости, които не желаех, камо ли да разбирам. Някога бях захласнат от компютрите. Сега, когато цените порастват, а лекотата на потребление спада, жадувам за моето Blackberry. Това не значи, че нововъведенията не са реални; просто в този момент продуктите в множеството случаи се оферират единствено в разнообразни цветове, продавани от продавач, както в миналото моят остарял Плимут. Нововъведенията са основали равнище на трудност, което е понижило мотивацията за замяна на телефона.

Историите на автомобила и мобилния телефон са предшествани от невероятната поява на електричеството в края на XIX в., което трагично трансформира човешкия опит. Първоначално то се преглежда като маловажно. След това се счита за края на историята. След това самият му триумф го направи обикновен и прост. Бих могъл да приказвам за парната машина и железницата - и двете бяха исторически опори, които в никакъв случай не ни напуснаха, само че и в никакъв случай не се върнаха към романтиката, която бяха. Всеки от тях беше част от основаването на един геополитически цикъл. Както съм казвал и на други места, идва времето високотехнологичната стопанска система (която избирам да назовавам стопанска система на микрочиповете) да бъде сменена от други неща, като тогава внуците на децата ми ще се смеят на концепцията, че компютърът е бил авангарден. /БГНЕС

-------------------

Джордж Фридман, „ Геополитикал фючърс ”.
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР