На пръстите на едната ръка се събират държавите, които украинският

...
На пръстите на едната ръка се събират държавите, които украинският
Коментари Харесай

Зеленски в София: Каква е логиката зад най-необичайната му визита

На пръстите на едната ръка се събират страните, които украинският президент Володимир Зеленски е посетил след началото на съветската експанзия предишния февруари. Повече са тези, в които е бил поради присъединяване в интернационален конгрес или по пътя към подобен. Негово посещаване, предстоящо през днешния ден, в София би било най-необичайното от всички.

Причината е, че няма някакъв изключително явен мотив президентът по време на война и до момента в който ракети и дронове падат в столицата и из страната - посочвана в поредност от социологически допитвания като една от най-пропутинските в Европейски Съюз и НАТО. И която е с ново държавно управление със поръчка - нуждаеща се от съответни каузи - за възстновяване евроатлантическата известност и излизане от периферията на НАТО и Европейски Съюз, изключително по извънредно значими геополитически въпроси, директно засягащи националната ни сигурност.

Но има много ясна логичност и една готова огромна изненада.

Разбира се, той преследва националните ползи на Украйна - преди всичко сигурността и победа във войната - и това е водещата логичност за събитието. Но за Украйна животът продължава и по-късно и основни решения за него би трябвало да се вземат в този момент.

Изненада за 600 млн. евро

Това е и " изненадата ". Става дума за небрежно изкачила се до повърхността на новинарския интерес история за вероятността Украйна да купи от България оборудването за АЕЦ " Белене ".

Според източници на " Дневник ", осведомени с хода на събитията, само че поискали анонимност заради деликатността на въпроса, договарянията, които са в ход от седмици насам, съвсем са завършили. Средствата са обезпечени, а украинската страна има потребност от такова съоръжение, което познава и може да поддържа сама, само че е изключено да купи от Русия.

" Капитал " към този момент заяви, че идва и че цената е 1.18 милиарда лева и парите може да дойдат от американски фондове.

 Митинг през 2018 година в поддръжка на градежа на АЕЦ Белене – един от обичаните планове на президента Георги Първанов.
© Георги Кожухаров

Митинг през 2018 година в поддръжка на градежа на АЕЦ Белене – един от обичаните планове на президента Георги Първанов.

Така има късмет да си решим казуса с оборудването в Белене и да възстановим част от разноските по плана, а Украйна може да го употребява в АЕЦ " Хмелницка " за нова мощ или като аварийно за разнообразни други централи.

" Формално решението задължава министъра на енергетиката Румен Радев в период от 60 дни да организира диалози с украинското държавно управление за продажба на оборудването (реактори, парогенератори и помпи) при минимална цена от 1.18 милиарда лв. - колкото беше платено за него по арбитражното дело с " Атомстройекспорт ". И също по този начин анулира предходно решение на Народното събрание от 2018 година, с което тогавашното държавно управление на Бойко Борисов реши да възобнови плана ", написа седмичникът.

Но до финала има да се извървят още няколко крачки и това може да стане, до момента в който Зеленски е в София.

Въоръжение в този момент!

Прочутите му думи " Не ми пращайте аероплан, пратете ми оръжие ", произнесени в трагичните часове на 23-24 февруари 2022 година, важат и през днешния ден. Армията се нуждае неотложно от голямо количество боеприпаси (до 100 хиляди снаряда на месец) и каквато може бронирана техника и артилерия. България е едно от местата, от които би могъл да получи такава помощ, забавена с близо една година от поредност служебни държавни управления. Със сигурност би могло да има бързо развиване на събитията с покупки на боеприпаси, само че министър Тодор Тагарев е напомнял също, че в българската войска има оръдия, гаубици и минохвъргачки, създадени преди десетилетия и от дълго време подлежащи на промяна с нови по натовски стандарти.

 Зеленски в София: Каква е логиката (и изненадата) зад най-необичайната му аудиенция
© Анелия Николова

Зеленски и екипът му доста добре схващат, че тази война няма да свърши през 2023 година и би трябвало да работят с небосвод най-малко година-две години напред, с цел да имат някаква сигурност за доставки на оръжие от руски стандарти, което военните му познават. Междувременно българските фабрики могат да преминат към натовски боеприпаси и да продължат да изпращат по към този момент утъпкана пътека и то благодарение на вложения в индустриални мощности от доста милиони евро от Европейски Съюз.
 Румънски F-16 в Литва. Армията на Украйна незабавно се нуждае от такива самолети и нейни водачи към този момент се образоват по интензивен курс.
© Reuters

Румънски F-16 в Литва. Армията на Украйна незабавно се нуждае от такива самолети и нейни водачи към този момент се образоват по интензивен курс.

Точно преди Вилнюс`23

Вторият основен миг в логиката зад тази аудиенция е политическата поддръжка от София за одобряването от водачите на срещата на върха във Вилнюс идната седмица на ясно написана рамка и график за ускорена подготовка и приемане на Украйна в НАТО.

Това към този момент е вписано в плана за декларация на Народното събрание, която би трябвало през днешния ден да влезе в пленарна зала за гласоподаване. Тя е един от най-подробните от години и изрично аргументирани сходни документи, с които България поема толкоз сериозен ангажимент.

Зеленски знае, че за подозренията и съмненията по специфичните гаранции за сигурност на огромни европейски страни от алианса те беседват непосредствено с Вашингтон. Но президентът може да се появи персонално в страна като България и непосредствено да зададе въпроси и да даде отговори на политици, предприемачи и хора с въздействие в обществото. Личното му наличие тук има изключително мощна логичност, откакто северният фланг на НАТО към този момент е укрепен, както в никакъв случай до момента, с участието на Финландия и (скоро) Швеция, а южният би трябвало бързо да догонва, с цел да е на равнището на новата действителност в Европа.

" Ето ме, тук съм ", сподели той във видео запис часове след съветската експанзия от двора на президентския комплекс в Киев, с цел да обори каквито и да е подозрения и дезинформации. Сега може да го повтори в София и да добави: " Питайте ме ".

 Ученията Enhanced Vigilance Activity - 23 на НАТО започнаха в България.
© Reuters

Ученията Enhanced Vigilance Activity - 23 на НАТО започнаха в България.

Подкрепа за кабинета " Денков "

Третият основен детайл е поддръжката за новото и неповторимо за историята на България ротационно държавно управление и изявление на персонална признателност за първите му дейности за Украйна. Така в Европейски Съюз и НАТО ще остане единствено една проблематична страна - Унгария, и София ще получи още едни тласък да се оттласне от дъното.
Дали ще има среща с президента Румен Радев е въпрос най-много на междудържавен протокол. Би трябвало Зеленски, поканен от държавното управление, да беседва най-малко за малко с президента на страната хазаин макар разликите посред им. Противното би се възприело като пренебрежение на границата на взимане на страна във вътрешнобългарския политически спор и спор. Със сигурност това ще е едно от най-любопитните и предстоящи събития на днешния ден.

За пред Народното събрание не се чува нищо несъмнено. За това е нужно отправяне на покана, а няма нито такова предложение, нито такова решение. А и сега българският парламент първо би трябвало да се възвърне репутацията си преди всичко пред българите на най-важната институция, където се работи и спори, а не се плюе.

Не би било изненадващо Зеленски да се разноски малко в центъра на София. Няма по-добър ПР ход - и за домакини, и за госта - от този да демонстрираш, че България е НАТО и столицата ѝ е безоблачен и кротичък град, в това число поради това участие.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР