На пръсти се броят публичните (общински и държавни) строителни обекти

...
На пръсти се броят публичните (общински и държавни) строителни обекти
Коментари Харесай

Адските градски ремонти - бавни строители, лоши обходи

На пръсти се броят обществените (общински и държавни) строителни обекти в Пловдив, чиито изпълнители  съумяват да ги завършат в период съгласно авансово конкретизираните линейни графици, които са неделима част от изискванията по публичните поръчки. Традицията с нарушаването на контрактуваните пускови периоди се съблюдава от години. Срокът на осъществяването е едно от изискванията в офертата за социална поръчка и строителите всеобщо се възползват от негласната процедура за слаб надзор от страна на вложителите и
непредвидени условия, 
които постоянно могат да бъдат открити, с цел да се оправдае неспазването на контракта. Другият огромен проблем са обходите, които постоянно са неефективни и не могат да поемат трафика от затворените сектори. След координиране с КАТ придвижването се пренасочва по прилежащи улици, които обаче са завладяни от паркирани коли и водачите са принудени да се изнасят от кварталите в индианска нишка.  



Ул. „ Даме Груев ” е разкопана във втория сектор

В предходния мандат станахме очевидци на същински върхове в закъсненията със станалите исторически поправки на бул. " Руски ", Коматевско шосе и бул. " Шести септември ", финансирани с общинския заем от 30 млн. лв.. Строителите от " Щрабаг " оправдаваха бавните темпове с неразбории в проектирането, сложна връзка с общинската администрация, закъснение в съгласуването на обходните направления и бели петна в кадастъра, водещи до неточности с подземната инфраструктура. На Коматевско шосе от " Щрабаг " се натъкнаха и на неразкрити старини и се наложи работата да продължи под надзора на археолозите.  

Екипът на кмета Здравко Димитров стартира с упоритост да внесе ред в публичните поръчки и избора на реализатори, само че също удари на камък с темпото на осъществяване на значимите планове.  

Показателен образец е реконструкцията и разширението на ул. „ Радко Димитриев " в кв. " Гладно поле ". Кварталният път с дължина не повече от километър е затворен втора година. Обектът, който се извършва по плана за ремонт на пътната инфраструктура с финансова помощ по Оперативна програма „ Региони в напредък ”, е предоставен на пловдивска компания „ Пътинженеринг ”. Строителят също акцентира справедлива причина ​- в ремонта взе участие ЕVN-Топлофикация и няма улицата да бъде приключена, преди да се подмени топлопроводът. Това обаче надали може да успокои хората в региона, които насочват гнева си към кмета на Пловдив и неговия екип. 

Със скоростта на костенурка напредва и различен значим план в града - строителството на ВиК и пътна инфраструктура за
водния цикъл „ Брезовско шосе​ - Дунав ”,
където също се появи препъникамък - археологическо изследване на антична могила в зоната на първия сектор от ремонта. 

Не е ясно дали ръководителите на планове управляват осъществяването на линейните графици, или срокът, посочен в контракта, е проформа. До този миг няма случай на наложени наказания на реализатор поради неспазване на одобрените периоди, като се изключи контракта за пътни поправки на стойност близо 9 млн. лв. с компания „ Пи Ес Ай ” (по това време благосъстоятелност на Васил Божков), преустановен през 2008 година от тогавашния кмет Славчо Атанасов поради неприятно качество и забавени линейни графици.

Два знакови обекта ​- подлез  „ Модър ​- Царевец ”  и пробивът до Централна гара - също вървят със забавяне от в началото контрактуваните линейни графици. Тръгнали с ускорени темпове, строителите от „ Драгиев и ко ” бяха принудени съвсем да замразят обекта в очакване да стартира осъществяването на огромния план за Южния обходен колектор, който също се забави минимум с половин година.



Ремонтът на ул.„ Радко Димитриев ” най-сетне е на финала

Пробивът до Централна гара, който ще свърже непосредствено бул. „ Васил Априлов ” с „ Македония ”, се спъна в концесията на терена от северната страна и трябваше да минат месеци, до момента в който Национална компания „ Железопътна инфраструктура ” си върн​е парцела и даде фронт за работа на компанията реализатор „ Трейс  Груп холд ”.
Ремонтът на ул. " Даме Груев " заби в сервиз и остаряла общинска къща 
Реконструкцията и разширението на ул. „ Даме Груев ” в регион „ Южен ”, изпълнявани от компания „ Парсек груп ”, също заби в девета глуха. Според подписания контракт строителството трябваше да приключи преди две седмици, т.е. за 10 месеца. Строителите обаче са изпълнили единствено един от трите стадия и през днешния ден се чудят по какъв начин да продължат. Оказа се, че администрацията е забавила премахването на две здания, които попадат в разширението. Скоро ще последва още една причина, която строителите държат да се назовава форсмажор - дефицит на средства поради високата инфлация.

В резултат - ул. „ Даме Груев ” ще бъде приключена не за 300, а в най-хубавия случай за 600 дни. Строителите работят в сектора сред ул. " Охрид " и " Тодор Александров ", където би трябвало да се положат нов тръбопровод и канал. Третият сектор от ул. " Тодор Александров " до Кукленско шосе и надлез " Родопи " е недокоснат. 
Обсъждат промени в трафика към Събота пазара


Нова организация на придвижването към Събота пазара в " Кючук Париж " ще се разисква през днешния ден в Община Пловдив поради няколко затворени улици в региона. „ Целта е да улесним трафика и да повишим пропускателната дарба на  кварталните улици, с цел да могат колите да минават по-лесно ”, сподели за „ Марица ” зам.-кметът по превоза Тодор Чонов. На срещата ще участват представители на Общинското дружество " Организация и надзор на превоза " и КАТ, които вземат участие в Комисията по сигурност на придвижването. 

Заради строителните работи на ул. „ Даме Груев ” е мощно затруднено придвижването към църквата „ Св. Троица ”, фолклорния отбор „ Тракия ” и Събота пазара. Отсечката на пътя сред ул. „ Охрид ” и „ Тодор Александров ” е разкопана и през кръстовището с ул. „ Пере Тошев ” колите обикалят по страничните дребни улици. 



Тодор Чонов, заместник-кмет „ Транспорт “, Пловдив

Паркира​ните коли обаче пречат на преминаващите, които употребяват трасето, с цел да излязат на бул. " Македония ", а оттова през Бетонния мост да стигнат до центъра. 

Подобна е обстановката и на ул. " Дрин ", която е успоредна на разкопаната " Даме Груев ". Преди време тя бе асфалтирана с концепцията, че ще поеме трафика в посока надлез " Родопи " при затварянето на " Даме Груев ". Улицата е двупосочна, само че поради паркираните коли прекосяването през нея е извънредно мъчно.
Махат заграждения на колелото до Водната палата
Кръговото кръстовище до Водната палата остана и през вчерашния ден затворено за придвижване. Зам.-кметът по превоза Тодор Чонов обаче увери, че в Община Пловдив не са се отказали да отстранен загражденията. " Искаме да оформим документите, както се прави в такива случаи, и когато сме подготвени, пътните знаци ще бъдат вдигнати, а оградата - прибрана. Кръговото кръстовище ще бъде отворено ", увери Чонов. 



Кръговото кръстовище беше затворено през вчерашния ден

Промяната в придвижването, или по-точно връщането на трафика отпреди старта на строителството на пробива, още веднъж би трябвало да бъде утвърдена от Пътна полиция. В Общината допускат, че през днешния ден или най-късно на следващия ден ще може да се минава през колелото. Тази организация обаче също се смята за краткотрайна, защото занапред следва полемика и решение на Общинския съвет за пробива. 

Снимки: Наташа Манева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР