На пръсти се броят хората, видели сръндак албинос Изключително рядък

...
На пръсти се броят хората, видели сръндак албинос Изключително рядък
Коментари Харесай

Уникално! Бял елен се появи в Родопите

На пръсти се броят хората, видели сръндак албинос

Изключително необичаен феномен в Родопите. В едно от ловните стопанства високо в планината беше видян снежнобял сръндак албинос. Той се е появил към местата, където се оставя храна за дивите животни през студените месеци. На пръсти се броят хората, видели редкия бял сръндак. Сред малцината късметлии е опитният фотограф на дивата природа Цветомир Цолов, съумял да снима албиноса от близко.

„ Бял сръндак, освен на територията на нашата страна, а и в международен мащаб, е извънредно рядко да се види. Математически не може да се каже едно на милион или едно на няколко милиона. Тези фотоси за мен са най-големият шанс, който съм имал в гората ”, споделя той.

Уникалните фрагменти са снимани с цената на доста мраз и забележително самообладание. „ Сутринта температурата беше минус 9 градуса, достигайки най-много към 1 градус. Аз в укритието прекарах 8 часа и 25 минути. Без никакво отопление, единствено с апаратурата. Едва на шестия час понечих да стана и леко да се раздвижа вътре ”, изяснява още фотографът.

Чак на четвъртия час в укритието бялото животно страхливо наднича от гората и излиза край хранилката. В подобен миг даже най-малкият звук може да го прогони назад. Наближаващата пролет е стопила снега и животните все по-рядко си демонстрират муцуните навън. Шансът да ги забележим, въпреки и за малко, е по-голям в построените укрития към хранилките. Накрая камерата ни съумява да снима 3 сърни, пристигнали надали не да театралничат пред нея.

Сърните обикалят към оставената храна. Една от дейностите на ловните стопанства е да се грижат за животните в месеците, когато дебелият сняг прави намирането на храна мъчно. Специалистите деликатно наблюдават животните - техният брой, възраст и държание. Използват се и фотокапани, които снимат всяко придвижване към хранилките. Постоянното наблюдаване разрешава по-добро обмисляне на развиването на популацията.

Албиносът е плод на близкородствени връзки. Видимо е на най-малко 5 години. За това време обаче никой на никое място не го е виждал. Няма по какъв начин да е пристигнал отдалече, защото сърните са уседнали животни с стеснен ареал.

„ Вероятно по-скритият метод на живот, по-затвореният метод на живот, изключително на сръндаците, е разрешил той да не се види и да оцелее в природата ”, допуска инж. Здравко Бакалов от ЮЦДП.

Разнообразието на фауната в Родопите е измежду многото аргументи да се разходим в планината. Дивите животни рядко позволяват хора до себе си и в общия случай не е желателно да ги тормозим. За сметка на това живописните планински ридове оферират задоволително пешеходни направления отвън ловните територии. Ако изберем Велинград за насочна точка, пътеките към близките възвишения са десетки.

Сгушен в Чепинската долина, градът е врата към зъберите на Пашови скали, към зелените пасища на Юндола и към цяла каскада от язовири. Съвсем покрай Велинград е географската точка, където се пресичат 24 меридиан и 42 паралел. Единствената у нас теснолинейка също минава през града, лъкатушейки по тесните дефилета към величествените Рила и Пирин.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР