На прага на ротацията на кабинета, срещу министъра на отбраната

...
На прага на ротацията на кабинета, срещу министъра на отбраната
Коментари Харесай

Три месеца не можем да превозим 100-ина БТР-а. Назрява приятелско недоволство срещу Тагарев

На прага на ротацията на кабинета, против министъра на защитата Тодор Тагарев и ведомството му назрява " приятелско неодобрение ". От средите на " Продължаваме промяната-Демократична България " все по-често се чуват рецензии против министъра, в т.ч. днес - по линия на това какво прави МО за даването на военна помощ за Украйна. 

" Ако на следващия ден има десант на съветски войски във Варна и ние би трябвало да пренесем 100 броентранспортьора, три месеца ли ще ни трябват?

Дали Тодор Тагарев или някой админ, само че към този момент три месеца не можем да превозим 100-ина БТР-а. И не е заради липса на средства, те са над 300 000 евро и се заплащат от партньорски страни. Освен това Европейският фонд за мир или Съединени американски щати ни компенсират поради тези БТР-и ", съобщи в ефира на Българска национална телевизия депутатът от ПП-ДБ ( " Да, България " в частност) Ивайло Мирчев.

Мирчев, който е и член на комисията по защита, засяга обещаните преди половин година 118 БТР, които още не са отпътували за Украйна.

Както Клуб Z писа, при започване на месеца Тагарев разгласява фотоси на товаренето на машините, като мнозина взеха решение, че те най-накрая потеглят за фронта, само че това напълно не се оказа " тръгване ". Пред Клуб Z началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов посочи тогава, че БТР-ите се групират, като процесът би трябвало да завърши до 20 февруари. По наша информация те са преместени от София в различен български град.

" Не мисля, че казусът е в министър Тагарев, той е логистичен " - въпреки всичко вметна Мирчев.
Сагата
През юли 2023 година депутати от отрасловата парламентарна комисия оповестиха, че България ще извади БТР-ите от складовете на Министерство на вътрешните работи. Не са употребени от 40 години, само че са скъпи за украинците на фронта, а страната не е и не е имала желание, даже в този момент, да ги употребява - бе аргументът. Решението пристигна няколко дни по-късно.

Последва и президентско несъгласие, бързо преодоляно от болшинството. Но не това забави помощта, а организацията в България.

Първо, оказа се, че с цел да се подписа " договорката ", тя би трябвало да е сред българското Министерство на вътрешните работи и украинското Министерство на защитата, с цел да не се постанова формалният развой по прекачване на собствеността на машините от Министерство на вътрешните работи към нашето МО. На процедура нямаше спънка МО, което има към този момент съглашение с украинската страна, да е " принципалът ", само че оттова са се обосновали със сложността на прехвърлянето от едното към другото министерство. Иначе в края на август министър Тагарев даде обещание: " Ще стартираме предаването на БТР-и на Украйна през есента ".

През ноември Народно събрание с две гласувания едновременно ратифицира " Споразумението сред Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на защитата на Украйна за безплатно даване на бронирана транспортна техника ". Президентското несъгласие пристигна през декември и както стана ясно, бе преодоляно с лекост.

Така към този момент изглеждаше, че предаването на БТР-ите може да стартира, като МО има техниката да ги натовари. Но не би. Поставен е бил въпросът за парите по превозването, към 370 000 евро, като по информация на Клуб Z министърът на финансите Асен Василев е споделил, че средства има, само че, с цел да не се бави още процесът - с оповестяването на постоянно обжалваеми публични поръчки, МО и Министерство на вътрешните работи би трябвало да предложат по-бърза скица, като прекосяване към директно договаряне, да вземем за пример.

От МО обаче предложили да желаяме средства от съдружниците и изпратили питане през януари т.г. Към оня миг не е имало диалог с румънската страна за подпомагане и шерване на разноските - различен вид за доставка. Това било направено едвам предходната седмица. Междувременно даже украинският бизнес предложил да поеме превоза. 

В последна сметка разходът е стихотворец от английското държавно управление.

Наскоро пък в тв присъединяване самият Тагарев разгласи, че още не е получил покана да остане и след ротацията на 6 март.
Обяснение
Днес Мирчев напомни и, че Националният съвет на " Да, България " през вчерашния ден взе решение да изиска доклад в Народното събрание от МО за военно-техническата помощ за Украйна.

По думите му можем да помогнем на Украйна и с доста снаряди, които са с изтичащ период и би трябвало да бъдат утилизирани, което значи спомагателни разноски, а на тяхно място по този начин или другояче би трябвало да се купят нови. А съветският пробив при Авдеевка е поради неналичието на въоръжение.

" Трябва всички да си даваме сметка, че Русия е заплаха, а за жалост у нас има доста хора, които са подготвени да посрещнат Путин с самун и сол ", сподели още Мирчев. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР