На повечето места няма големи и опасни медузи, но е

...
На повечето места няма големи и опасни медузи, но е
Коментари Харесай

Какво да направим ако ни опари медуза

На множеството места няма огромни и рискови медузи, само че е хубаво да знаем по какъв начин да реагираме

Да изгориш от слънцето или пък да ти попадне пясък в очите, до момента в който строиш най-хубавия палат, несъмнено не са от най-приятните неща. Да те опари медуза също е в този лист. Макар че на множеството места, които не са чак толкоз екзотични няма огромни и рискови медузи е хубаво да знаем по какъв начин да реагираме. Пък и всички сме срещали от тези странни животни. Във водата те са в действителност красиви за наблюдаване, стига обаче да стоят надалеч от теб. Повечето типове медузи провокират някои недотам приятни чувства. Повечето от тях са безобидни, само че за всеки случай е добре да стоим малко по-далеч от тях. В още по-голяма степен това се отнася до дребните деца.

Какво в действителност съставлява опарването от медуза?

Медузите съществуват от милиони години и живеят в моретата и океаните по целия свят. Има доста разнообразни типове медузи. Някои просто наподобяват на дребни, транспарантни петна, до момента в който други са по-големи и по-колоритни с пипала, които висят под тях. Всъщност тъкмо пипалата на медузите опарват най-вече. Медузите опарват плячката си с тях, освобождавайки отрова, която сковава жертвата. Медузите обаче не преследват хората, когато ви опарват, това постоянно е напълно инцидентно или пък е, тъй като вие сте ги пипали преднамерено. Докато опарванията от медузи са мъчителни, множеството не са чак толкоз рискови. Очаквайте болежка, червени белези, сърбеж или изтръпване, които минават след 1-2 часа. Но ужилванията от някои типове медузи – като да вземем за пример медузата (наричана още морска оса) – са доста рискови и даже могат да бъдат смъртоносни. Тези медузи най-често се срещат в Австралия, Филипините, Индийския океан и централния Тихи океан.

Какво да създадем в случай че ни опари медуза?

Често при опарването медузите оставят дребни елементи от пипалата си, които не престават да пускат отрова. Затова първото, което би трябвало да извършите е да огледате добре засегнатото място. След това изплакнете мястото с оцет или го избършете с хавлия или мокра кърпичка. В никакъв случай обаче не използвайте морска или елементарна вода, тъй като в множеството случаи това ще провокира още по-неприятни чувства, споделят лекари. Най-добре е бързо да полеете ужилването с ябълков оцет разводнен със напълно малко вода. Това ще отстрани отровата, ще успокои сърбежа и отокът последователно ще изчезне.

В никакъв случай не чешете мястото и не слагайте лед или други студени неща. Знаем, че това звучи като отлична концепция и ще помогне за малко, само че след това ще стане още по-лошо. Освен това не излагайте засегнатото място най-малко 4-5 часа на директна слънчева светлина. Също по този начин не мажете и засегнатото място с никакви мехлеми и кремове – те няма да оказват помощ в тази ситуация. Най-важното е да имате и самообладание, тъй като болката и сърбежът нормално минават за 2-3 часа.

Дали да потърсим лекарска помощ?

Обикновено не се постанова, само че в случай че:
имате проблеми с дишането или преглъщането;имате издут език или устни или смяна в гласа;имате гадене или повръщане;замаяни сте или ви боли главата;имате мускулни спазми;зачервяването на мястото на опарването става по-голямо – наложително отидете на доктор незабавно, тъй като става въпрос за нещо рисково.
Полезен съвет: Ако ви следва отмора край морския бряг, пригответе си разтвор от сода за самун и елементарна вода, сипете го в шише и го пъхнете в раницата с останалите такъми за плаж. Този разтвор успокоява кожата освен при опарване от медуза, само че и при захапване от комари, както и при ужилване от оси и пчели.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР