На последния Европейски съвет говорихме максимално да подкрепим Северна Македония

...
На последния Европейски съвет говорихме максимално да подкрепим Северна Македония
Коментари Харесай

Борисов отрича България да е блокирала преговорите за влизане в ЕС на Северна Македония

" На последния Европейски съвет говорихме оптимално да подкрепим Северна Македония и Албания, тъй че всичко е в ръцете на македонците. Ние сме страната, която първа стартира и с Договора за добросъседство направи допустимо да се приказва въобще за присединяване към Европейски Съюз на нашите благи братя и сестри ".

Това съобщи министър председателят Бойко Борисов в изявление за македонската телевизия Сител, представен от " 24 часа " по отношение на изказвания, че България блокира определянето на дата за започване на договаряния за присъединение на съседката ни към Европейски Съюз.
 България утвърди началото на договарянията за Европейски Съюз на Албания и Северна Македония
България утвърди началото на договарянията за Европейски Съюз на Албания и Северна Македония

Ключов принцип в процеса на разширение е напредъкът

Премиерът акцентират, че е защитавал Северна Македония в Европейския съвет тогава, когато " желаеха изобщо да не ви включат в договарянията ", отговори Борисов на обвиняванията към нашата страна.

" Ние на какъв език приказваме в този момент с тебе. При теб кой е преводач. При мен кой е преводач. Ето това е нещо, което доста спъва Балканите. Имаме толкоз доста история, че тя ни е допълнително ", добави Борисов.

Според телевизия Сител, нашият министър председател е споделил още, че България е сложила условия за македонския език при старта на договарянията с Европейски Съюз на Северна Македония.
 Без дата за еврочленството на Северна Македония и Албания
Без дата за еврочленството на Северна Македония и Албания

Макрон не е уверен, че страните са готови

Припомняме, на съвещанието на Европейския съвет от 18 октомври 2019 година нямаше единодушие за датата за началото на договарянията за присъединението на Северна Македония и Албания към Европейския съюз. Тогава Франция бе срещу. Френският президент Еманюел Макрон ден по-рано настоя, че Европейски Съюз първо би трябвало да реформира процеса на присъединение, с цел да го направи обратим.

Преди това, на 30 септември 2019 година на среща при президента Румен Радев бе решено, че България не дава безусловна поддръжка на Северна Македония за процеса й към присъединение към Европейски Съюз.

Седмица преди този момент президентът Румен Радев свика незабавна консултативна среща по тематиката Северна Македония, откакто стана ясно, че последната среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която се състоя на 13 септември 2019 година, беше избрана като " най-безплодната ", защото на нея още веднъж не бе реализирано единогласие по отношение на въпроса с Гоце Делчев. В последно време договарянията за общата история на България и Македония започнаха да буксуват.
 Каракачанов: Македония единствено ни употребява, с цел да влезе в Европейски Съюз и НАТО
Каракачанов: Македония единствено ни употребява, с цел да влезе в Европейски Съюз и НАТО

Комисията за общата ни история не работи, македонците не отстъпвали за Гоце Делчев

Месеци по-рано вицепремиерът и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов пръв съобщи, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той прикани страната ни да сложи ултиматум на Македония - в случай че те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не поддържа Македония за Европейски Съюз, а през вчерашния ден даже и загатна, че Вътрешна македонска революционна организация може да излезе от ръководството. Според него Македония единствено употребява България за участие в Европейски Съюз и НАТО.

Възлово се оказа отводът на България да одобри двете страни дружно да празнуват празника на именития деятел и идеолог на Вътрешна македонска революционна организация Гоце Делчев на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

На 1 август 2017 година страната ни подписа със Северна Македония Договор за добросъседство. Две години по-късно на среща на двамата държавни глави в Познан Борисов и Заев бяха единомислещи, че подписването на Договора е довело до позитивен подтик в партньорството сред двете страни и е асъдействало за разрешаване на спора с името на западната ни съседка и сключването на Преспанския контракт - контракта с Гърция, който докара до приемането на името Северна Македония и отпуши пътя на западната ни съседка към Европейския съюз и НАТО.
 България не дава безусловна поддръжка на Северна Македония Обновена
България не дава безусловна поддръжка на Северна Македония

Да спрат да си играят с историята и с предишното, посъветва Борисов
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР