На последните постъпили сателитни изображения не се наблюдава замърсяване в

...
На последните постъпили сателитни изображения не се наблюдава замърсяване в
Коментари Харесай

И днес няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море

На последните постъпили сателитни изображения не се следи замърсяване в изключителната икономическа зона на България, оповестяват от Министерството на околната среда и водите. Според данните от регулярното проучване на крайбрежните води от бреговите пунктове няма терзания, свързани със зоните за къпане по Българското Черноморие.

Продължава постоянното наблюдаване на положението на морските води след разрушаването на стената на язовир " Нова Каховка ", ситуиран на река Днепър на територията на Украйна.

В интервала 17 - 23 юли Басейнова дирекция " Черноморски регион ", Регионална лаборатория - Варна към Изпълнителна агенция по околна среда и Висшето военноморско учебно заведение " Н. Й. Вапцаров " правят пробонабиране от крайбрежни морски води с военния научноизследователски транспортен съд " Св. св. Кирил и Методий " в пунктове, съвпадащи с пунктовете от Националната мрежа за мониторинг. Изпитването на пробите се прави по същите индикатори, по които се следи положението на морските води след случая с язовир " Нова Каховка ". Пунктовете са ситуирани по цялото крайбрежие на Черно море. До момента са взети проби от Северното Черноморие, като следва да се вземат проби и от региона на Созопол, Приморско, Царево и устието на река Резовска. Резултатите се чака да бъдат подготвени през идната седмица.

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано ръководство и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ " Н. Й. Вапцаров " и от сателитното наблюдаване не демонстрират замърсяване на българската акватория с евентуални замърсители в резултат на случая. На последните постъпили сателитни изображения не се следи замърсяване в изключителната икономическа зона на България (която се простира оттатък границите на териториалното море на разстояние до 200 морски мили). Според данните няма терзания, свързани със зоните за къпане по Българското Черноморие.

Басейнова дирекция " Черноморски регион " със съдействието на Регионална дирекция " Гранична полиция " и Регионална лаборатория - Варна към Изпълнителна агенция по околна среда следят ежеседмично положението на морските води, в това число в трите спомагателни пункта в бреговата зона – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг. Екоминистерството е в непрекъснат продан на информация с украинските, молдовските и румънските управляващи за евентуално замърсяване на водите в Черно море.

И съгласно данните от регулярното проучване на крайбрежните води от бреговите пунктове няма терзания, свързани със зоните за къпане по Българското Черноморие. Измерените стойности по индикатори нефтопродукти, полихлорирани бифенили, метали и пестициди във всички пунктове са под оптимално допустимите концентрации и средногодишните стойности. Резултатите по индикатори цезий-137 и тритий са под границата на количествено установяване на метода.

 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР