На по-голямата част не са преизчислени или са им дали

...
На по-голямата част не са преизчислени или са им дали
Коментари Харесай

Най-бедните българи прецакани за пенсия заради измисления базов размер

На по-голямата част не са преизчислени или са им дали жълти стотинки, сподели Мика Зайкова

Най-бедните хора не получиха нарастване на пенсиите, т.е. тези, които са с минимална, тъй като измислиха един базов размер, който е изчистен от всички неща. Това сподели в „ Тази заран “ по бТВ икономистът Мика Зайкова.

„ Между 700 и 900 хиляди пенсионери от 2 042 000 получиха нарастване на пенсиите. По-голямата част или не са, или са им дали жълти стотинки “, добави тя. 

„ Преизчисление на пенсиите имат право тези, на които са за изслужено време и напреднала възраст, работили са колкото би трябвало, а също по този начин и на тези, които имат инвалидни пенсии, заради общо заболяване, трудова акцидент, военноинвалиди, на вдовиците и вдовците “, посочи икономистът. 

Това са пенсии, отпуснати до 31 декември 2021 година, добави водещият Златимир Йочев. 

Зайкова изясни, че изчисляването на базовия размер става с фактически отработеният трудов стаж, с парите, които и получаваш и с това какво е съотношението със междинния застрахователен приход. 

„ Минималната пенсия е 467 лв. и хората си остават с тези пари. Средното нарастване е 124 лв.. Едни са получили стотинки, а други по над 200 лв.. С тези 4,10 лв., които пенсионерът ще получава повече на ден, какво да си купи “, попита тя. 

„ Минималната пенсия я усилиха с 37 лв. (от 1 юли), напомня тя. Това значи с 1,24 лв. дневно. Най-високите бяха нараснали с 4 лв., а определянето на базовия размер става като се почисти пенсията от всички добавки и от това, което ти е подарила страната. Това е междинният застрахователен приход за годината на пенсиониране, умножен по самостоятелният коефициент и цялата какафония е в него “, разяснява някогашната депутатка. 

Има ли жив човек, който може да го сметне това, възкликна водещият.

Има, само че може с стратегия, отговори тя.

„ Индивидуалният коефициент съставлява съответствие на персоналният ти застрахователен приход, който си внасял, разграничен на междинния застрахователен приход за съответния месец и за всички, през които си работил. Смята се за всеки месец, събира се и се разделя на отработеното време. Получава се персонален коефициент “, посочи Зайкова. 

„ За хората със старите пенсии преди 2007 година застопориха междинния застрахователен приход на 398,17 лв.. Той се умножава с самостоятелния коефициент и с число, което се трансформира през годините. През 2009 година то бе 1, от 2016 – 1,02, а от 2020-1,2 “, сподели още тя. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР