На пети пореден протест излязоха работници от пътностроителните фирми. Той

...
На пети пореден протест излязоха работници от пътностроителните фирми. Той
Коментари Харесай

Пътният бранш излезе на пети протест, Комитова отново ги кани на среща

На пети следващ митинг излязоха служащи от пътностроителните компании. Той се организира пред Министерския съвет, като придвижването в центъра на София е блокирано от 8 до 12 часа, поради струпаната тежка машинизация на жълтите павета - самосвали и снегорини.

Причина за недоволството на сектора е неналичието на разговор с страната за неизплатените средства на компаниите за свършена работа по договорите за настоящ ремонт и поддържка. Сумата, която имат да получават пътните компании от страната е над 930 млн. лв..

Позицията на (МРРБ) е, че този въпрос би трябвало да бъде решен от новото Народно заседание.

Ръководството на браншова камара " Пътища ", която е уредник на митинга, желае оставката на министъра на районното развиване и благоустройството арх. Виолета Комитова и упорства за среща със служебния министър председател Стефан Янев за намиране на трайно решение на казуса.

Протестиращите остават в очакване на среща със Стефан Янев. Те желаят това от петък, само че към този момент министър председателят не намира време да ги одобри.

В понеделник представителите на пътните компании връчиха нотариални предложения на АПИ за погашение на дължимите суми. Някои от компаниите към момента чакат да им бъде платено зимното почистване от предходната година, което възлиза на към 62 млн. лева От браншовото камара предизвестиха, че е допустимо компаниите да потърсят парите си по правосъден път.

Държавата дължи на фирмите за осъществените от тях действия по републиканските пътища общо над 930 млн. лв., от които фактурираните разноски са 222.5 млн. лв., а сертифицираните нефактурирани разноски - 710.5 млн. лв..

От Министерство на регионалното развитие оповестиха в понеделник, че тези искания би трябвало да бъдат отнесени към бъдещото Народно заседание. Министерство на регионалното развитие е готово да даде пари единствено за зимното поддържане на пътищата за идния сезон, за което има обезпечени 100 милиона лв. в бюджета. Това обаче може да стане, откакто бъдат подписани нови двустранни съглашения сред АПИ и компаниите.

Днес пред публицисти ръководителят на Управителния съвет на браншовата камарата Стефан Чайков сподели, че няма защо да се подписват нови съглашения по настоящите контракти. Той уточни, че разпределянето на остатъците в държавния бюджет с Постановление на Министерския съвет не е оповестено за противозаконна процедура. С прехвърлянето на топката към идващия парламент държавното управление абдикира от отговорността си, съобщи ръководителят на камара " Пътища ".

Комитова с нова покана към притежателите на компании

Докато служащите стачкуваха от Министерство на регионалното развитие оповестиха, че министър Комитова още веднъж кани притежателите на пътните компании или упълномощени от тях лица на среща в 13 часа.

Стефан Чайков сподели, че те не са известени публично и схващат от медиите.

Междувременно правосъдният министър Янаки Стоилов разгласи, че Министерството на правораздаването предлага промени в Закона за публичните поръчки, в частта за така наречен инхаус поръчки, по които ГЕРБ раздаде милиарди на пътния отрасъл без съревнование.

За да бъде спряна тази порочна процедура се предлага да се вкара ограничаване, което да споделя, че такова вътрешно възлагане може да се прави единствено в случай че изпълнителят на задачата има запас - човешки и механически, да извърши най-малко 80 % от дейностите по контракта.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР