На Патерностерът му липсват повечето основни части, които стандартният асансьор

...
На Патерностерът му липсват повечето основни части, които стандартният асансьор
Коментари Харесай

Патерностерът – най-якият асансьор на света

На Патерностерът му липсват множеството съществени елементи, които общоприетият асансьор има. Той, да вземем за пример, в никакъв случай не стопира да се движи и не разполага с порти или копчета. Всъщност кабинките му даже не се забавят, с цел да дадат опция на пасажерите да се качват и да слизат. Въпреки ексцентричните си характерности, Патерностерите имат огромна фенска база, което значително изяснява за какво тези необикновени асансьори не престават да съществуват.

Како виждате, този тип асансьори не е комплициран по структура. Две ленти с кабинки, които непрекъснато са в ход – едната нагоре, другата надолу. И хората си се качват и слизат без очакване, без порти, без нищо…

 Paternoster animated

Тези асансьори обаче са по-бавни от естествените асансьори. Те нормално се движат с сред 30 до 40 сантиметра в секунда, с цел да имат опция хората да се качват и слизат по-безопасно.

Тяхното постепенно, само че непрестанно придвижване е главната съставна част за ефективноста им: с толкоз доста кабинки и без потребност от прекъсване пасажерите в никакъв случай не би трябвало да чакат за нищо. Освен това, дружно, всичките по-малки кабинки на патерностера могат да поберат повече хора, в сравнение с по-голямата, само че пък една кабина на елементарните асансьори.

Идеята за дизайна на този асансьор се осъществя за първи път в Ливърпул от Питър Елис през 1868 година (само пет години откакто Елиша Отис взема решение доста тежък проблем със спирачките в общоприетите асансьори). Първоначално наименуван „ циклични асансьори “, името „ патерностер “ (paternoster) се появи от приликата на системата с броеница с мъниста, които се въртят в ръцете молещите се католици. Съответно първите думи в латинската версия на молитвата „ Отче наш “ са „ Pater Noster “.

И макар че патерностерите стават известни в Европа, не са необятно признат по целия свят. През последните десетилетия доста от тях даже бяха сменени, само че няколкостотин към момента съществуват, основно в Германия и Англия.

В Германия те, несъмнено, са кръстени с неуместна за нас дума „ Personenumlaufaufzüge “ и са били също и в употребявани в театрални представления, циркови спектакли, арт филми и други.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР