На първо четене парламентът прие промени в Кодекса за социално

...
На първо четене парламентът прие промени в Кодекса за социално
Коментари Харесай

Затворът и престоят в трудов лагер по времето на комунизма вече ще се признават за трудов стаж

На първо четене Народното събрание одобри промени в Кодекса за обществено обезпечаване, с което пандизът и наборната военна работа за репресирани лица ще се признават за автентичен стаж за пенсия. Това значи, че хората, изпратени в трудови лагери по време на социализма, ще могат да се пенсионират и при по-малко от 15 година трудов стаж, каквото е едно от условията в кодекса сега, написа Българска телеграфна агенция.

Законопроектът беше импортиран от Движение за права и свободи и получи поддръжката на 131 депутати - от " Демократична България ", ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, " Български напредък " и 20 депутати от " Продължаваме Промяната ". Против бяха 31 - от " Възраждане ", част от Българска социалистическа партия и част от Продължаваме Промяната ". С " въздържал се " гласоподаваха 18 от депутатите на левицата и 20 от депутатите на " Продължаваме промяната ".

Законопроектът цели да добави дефиницията за " автентичен стаж ", която сега обгръща действителното изслужено време по трудово или служебно правно отношение, времето, през което индивидът е работил по друго правно отношение и е бил наложително обезпечен за неработоспособност, напреднала възраст и гибел, както и времето, през което е подлежал на наложително обезпечаване за своя сметка.

Сега с поправките към дефиницията се прибавят интервалите на наборна или мирновременна различна работа, както и интервалите, в които репресираните са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери, места за задържане; времето, през което лицата, навършили 16 година се на работили, когато са били интернирани, изселвани и заселвани, както и интервалите, в които са били въдворявани в трудововъзпитателни общежития, лагери и други сходни места, както и наложително трудово мобилизирани.

Право на пенсия за застрахователен стаж и възраст се придобива при навършване на възраст 62 години от дамите и 64 години и 6 месеца от мъжете и застрахователен стаж 36 години и 4 месеца за дамите и 39 години и 6 месеца за мъжете. В случай че нямат право на пенсия при тези условия, те получават право на пенсия при навършване на възраст 67 години за дамите и мъжете и минимум 15 години автентичен застрахователен стаж.

Дебатът за " старите рани "

Законопроектът бе показан от Севим Али, който уточни, че постоянната наборна военна работа е била обвързване на всички хора, подлежащи на такава работа и с препоръчаните промени ще се в профил неравнопоставеността при ценене на автентичен стаж на тези лица, както и на тези, които са оправдани, интернирани, изселвани. По думите му поправката ще помогне на над 2000 души да придобият право на пенсия. Освен тях обаче при изчисляването на автентичен стаж ще завоюват и мъжете, които нямат задоволително стаж да се пенсионират по общия ред.

В хода на дебата Искрен Арабаджиев от " Продължаваме Промяната " уточни, че партията не поддържа законопроекта, защото е задоволително, че на тези лица им се признава осигурителният стаж. " Не е инцидентна по-тясната формулировка на автентичен стаж спрямо осигурителния стаж. Не можем да допуснем да разширяваме категорията лица, които могат да получат пенсия против единствено 15 година заплащане на осигуровки ", сподели той, а след това добави, че ще сътвори неравнопоставеност с хората, внасяли действителни осигуровки. " Не можем да бъркаме обществената с пенсионната система ", добави Арабаджиев, а съпредседателят на партията Асен Василев призна, че " Възродителният развой " е нанесъл рана, само че въпросът е дали тя би трябвало да се адресира през обществената система.

Бившият обществен министър Георги Гьоков от Българска социалистическа партия пък уточни, че не трябва да се вземат решение политически проблеми посредством пенсионната система.

Атанас Славов от " Демократична България " изрази позиция, че законопроектът ще даде минималната дължима отплата на тези български жители, които са потърпевши от тоталитарния режим. " Важно е да подчертаем, че това е част от нашето осмисляне на близкото ни минало ", добави депутатът.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ отбрани законопроекта с практиката на Върховния административен съд, съгласно която времето на наборна работа се признава за застрахователен стаж от трета категория.

От ГЕРБ също се оповестиха в поддръжка на законопроекта като депутатът Тома Биков от ГЕРБ-СДС съобщи, че това е обикновен жест освен към хората, претърпели Възродителния развой, само че и към всички, изгубили човешките си права през тези години. " Това ще бъде още една стъпка към осъзнаването, че българското общество може да действа единствено в целокупност и когато осъжда политическото принуждение ", сподели той.

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов също взе думата като в прочувствено изявление описа, че е един от тези, които доста добре помнят Възродителния развой и че е бил боец в строителни войски.

" Днешна България те издигната от тези български жители. Това са хората, които до през днешния ден са на всички български градежи, това са почтени, почтени хора, които живеят на личната си земя. Тези хора построиха България ", сподели Рашидов и прикани депутатите да не политизират въпроса, а да одобряват законопроекта на първо четене.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР