На първата си пресконференция, след като завзеха властта в Афганистан,

...
На първата си пресконференция, след като завзеха властта в Афганистан,
Коментари Харесай

След завземането на Афганистан: Талибаните ще позволят на жените да работят и учат

На първата си конференция, откакто завзеха властта в Афганистан, талибаните оповестиха, че няма да дават заслон на задгранични бойци, не желаят врагове вътре и отвън страната, ще работят за сформирането на държавно управление и дамите ще се радват на права, съгласно законите на шариата.

От интернационалното летище в Кабул бяха възобновени полетите на военни самолети, с които се прави евакуация на чужденци и афганистанци - фрагментите още веднъж шокираха света. Американският президент Джо Байдън пък отбрани решението си да изтегли американските военни с аргумента, че в никакъв случай няма подобаващ миг за сходен ход.

Във втория ден, откогато владеят страната, талибаните обявиха, че имат ново лице, желаят положителни връзки с всички, възобновяване на стопанската система и разцвет за всички.

На въпрос дали още веднъж ще приютят " Ал Кайда ", представителят отговори, че земята на Афганистан няма да бъде употребена против никого. " Можем да уверим интернационалната общественост в това " - сподели Забихула Муджахид. И добави: " Що се отнася до зрялост и визия, има голяма разлика сред нас преди 20 години и в този момент. "

На дамите ще бъде разрешено да работят и учат и ще бъдат доста дейни в обществото в границите на нормите на исляма.

Междувременно в Кабул царува видимо успокоение, въоръжени бойци сътвориха пропускателни пунктове и патрулират по улиците.

" Ние, жителите на Кабул, желаеме талибаните да подсигуряват сигурността и да вкарат ред в градовете, тъй че момчетата и девойките да могат да вървят на учебно заведение. И да няма кражби ", съобщи гражданин на Кабул.

Международното летище на Кабул продължава да е най-горещата точка в Афганистан. Хиляди афганистанци и чужденци се стичат към него и не стопират обезверените опити да изоставен страната.

След вчерашните подиуми на голямо голям брой, изпълнило пистите, снимани даже от спътник, американските военни, които сега управляват зоната, стопираха достъпа до летището, с цел да лимитират прииждащите.
Това разреши полетите с военни самолети да бъдат обновени.

640 души са измежду късметлиите, съумели да изоставен страната на борда на товарен аероплан на американските военновъздушни сили с полет от Кабул до Катар през вчерашния ден. Екипажът е взел решение да излети с тях на борда, вместо да бъде изработен опит да бъдат свалени.



Множество държавни управления се пробват в конкуренция с времето да изтеглят хората си от Афганистан, както и да спасят афганистанци. Френски, английски, немски, индийски самолети съумяха да излетят и да изтеглят сполучливо свои жители.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР