На парламентарните избори в Швеция десноцентристкият алианс излезе начело с

...
На парламентарните избори в Швеция десноцентристкият алианс излезе начело с
Коментари Харесай

Обрат на изборите в Швеция: Десният алианс излезе начело, с малко пред социалистите

На парламентарните избори в Швеция десноцентристкият алианс излезе отпред с дребна преднина пред ръководещия блок на социалдемократите и зелените, съобщи Би Би Си. На трето място е популистката евроскептична групировка " Шведски демократи ".

Десните получават 39.6 % от гласовете, социалдемократите 39.4, а популистите 12.6.

Прогнозните резултати сочеха победа за социалдемократите с 26.2% от вота и второ място за " Шведски демократи " с 19.2%. Това би означавало огромно оттегляне за лявата партия и най-успешно показване за евроскептиците от основаването на групировката до момента.

Предварителните данни обаче не се потвърдиха и Швеция избегна най-неблагоприятния вид - неспособност да се сформира държавно управление заради отхвърли на главните политически сили да се коалират с евроскептиците.

Както и други евроскептични партии в Европа, популистката " Шведски демократи " беше подложена на критика поради нееднократните й реверанси към Владимир Путин. Тя набра известност главно с антиимигрантския си възторг, само че срещна и значителен отпор на политическата сцена.

В опит да усъвършенства имиджа си, партията стартира да насочва и екологични послания, само че все пак не съумя да разшири известността си до степен, която да й подсигурява присъединяване във властта. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР