На Паметника на загиналите войници и патриоти от 1912 до

...
На Паметника на загиналите войници и патриоти от 1912 до
Коментари Харесай

Белград ускорява антибългарската пропаганда и език на омразата

На Паметника на починалите бойци и патриоти от 1912 до 1918 година в Ристовац покрай Враня бе маркирана „ 107-ата годишнина от мъченичеството на Ристовац “.

По този мотив градският консултант на Враня Саша Стаменкович съобщи следното: „ Тук през 1917 година българският окупатор прави разгром над почтеното население, опожарява цялото село и убива 53 мъже. Свободният сръбски народ, със своите популярни бойци през тази година, водени от войводата Коста Печанац, прочут пълководец от освободителните войни в южните сръбски области, и войводата Коста Воинович, подвигнаха въстание в Топлишко. Тогава голоръкият народ въстава против българския окупатор и основава единствената свободна територия в тогавашна окупирана Европа. Това провокира огромен протест измежду българите…. Българските незаконни групировки в символ на възмездие направиха огромна свирепост тук в село Ристовац. “. Оливера Джорджевич, ръководител на Асоциацията на потомците на бойците от освободителните войни на Сърбия до 1918 година, добави, че паметникът в Ристовац „ е очевидец на едно извънредно закононарушение “, значимо е да се отбелязва „ всяка година “ това събитие и да се учи „ младото потомство да пази традицията “. Венци и цветя пред мемориала са били положени от делегации на град Враня, Армията на Сърбия, Асоциацията на потомците на воините от освободителните войни на Сърбия до 1918 година, СУБНОР, възпитаници от главното учебно заведение в Ристовац и локални поданици.

Припомняме, че в Сърбия съвсем всяка седмица публични лица употребяват език на омразата против България, а неотдавна проведоха и конкурс за деца, който да пишат за " българските закононарушения и окупатори ".

В началото на март тази година в Сурдулица, под председателството на владиката Пахомий и в наличието на държавните секретари Миомир Джорджевич, Драган Стеванович и Деян Антич, висши военни офицери, локалната власт и цивилен сдружения, се организира съвещание на Изпълнителния съвет за отбелязване на „ 100 години от освещаването на паметната костница на Сурдулишките мъченици “.

Още тогава стана ясно, че тазгодишните празнувания на така наречен Сурдулишки мъченици ще се проведат напряко под патронажа на президента Вучич, а в дейностите по отбелязването са планувани тържествени научни сесии, основаване на Паметната костница, Паметна къща, печатане на юбилейна пощенска марка, концерт на духовна музика, прожекция на филм за Сурдулишките мъченици, снимане на документален филм и училищен конкурс за учениците от 7-8 клас и гимназиите?!/БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР