На отраслов съвет в Министерството на образованието и науката бяха

...
На отраслов съвет в Министерството на образованието и науката бяха
Коментари Харесай

На отраслов съвет в МОН са представени новите национални програми в образованието

На отраслов съвет в Министерството на образованието и науката бяха показани новите национални стратегии за развиване на образованието през 2019 година, които бяха утвърдени от държавното управление в края на март. Те целят да обезпечат в допълнение финансиране на политики и ограничения за еднакъв достъп до качествено обучение, като за тяхното осъществяване са обезпечени 76 млн. лева, а четири от стратегиите са напълно нови, оповестяват от Синдиката "Образование " към КТ "Подкрепа ".

За учители по "Религия " ще бъдат подготвени 60 педагогичен експерти, като 40 от тях в "Православие ", а останалите 20 - в "Ислям ".

Програмата "Мотивирани учители " е ориентирана към превъзмогване на няколко казуса. Една от дейностите е да бъде построен корпус от 70 учители, подготвени да работят в по-трудни условия, като за задачата те ще получат нужното образование и 500 лева над заплатата, в това число за наем и транспортни разноски.

Учители с над осем години стаж ще преминат през подготовка и ще станат преподаватели по математика, физика и астрономия. Това ще са 150 педагози. 100 души, с други специалности, за една година ще получат педагогическа подготовка и ще станат учители.

От две години МОН поддържа така наречен новаторски учебни заведения, които са към 300, като педагогическите, софтуерните и обществените нововъведения са едни от водещите. Предстои реализирането огромен план на стойност 105 млн. лева Той е в региона на междинното обучение и е наименуван "Образование за утрешния ден ". Близо 20 000 учители ще преминат курсове на образование в разнообразни цифрови умения. Киберхигиената, опазването на цифровата идентичност, повишението на медийната просветеност са част от съставените елементи и целите, както развиването на сериозното мислене и творчеството.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев е уведомил за средносрочната годишна рамка на бюджета и за плануваните в нея 360 милиона лв. за нарастване на учителските заплати. Предвидени са и средства за нарастване на минималната работна заплата

Социалните сътрудници са приели тактиката на държавното управление за трансформиране на средствата от обществените помощи към учебните бюджети, при направени повече от оптималната норма неизвинени отсъствия.

Директорът на Центъра за оценяване в предучилищното и учебното образованието Неда Кристанова е уведомила за подготовката на 300 учители, които ще приготвят възпитаници за присъединяване в PISA. Работна група ще разиска проблеми на психолозите в просветителните институции, показана е и активността на Държавния логопедичен център.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР