На откриването на новия украинци и българи се усмихват, прегръщат

...
На откриването на новия украинци и българи се усмихват, прегръщат
Коментари Харесай

Украинци и българи се прегръщат в новия Интеграционен център #Задоброто

На откриването на новия украинци и българи се усмихват, прегръщат се, поздравяват се прочувствено и като че ли са не запомнили, че ги е събрала война. Животът и щастието са огромната победа против всяка война.

Центърът работи към този момент седмица на новото място, безплатно предоставено от домакините „ Овергаз Инк. “ АД в централния им офис на ул. „ Филип Кутев “ 1.

Групата „ Няма-такива-невероятни-доброволци “ придвижи и подреди за 3 дни питателните артикули, играчките, облеклата, детския почасов център от постройката на „ СофтУни “ в Младост 4 на новото място до Парадайз център.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/06/задоброто ръкопляскане.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 900 " height= " 600 " />

През първите дни центърът е посрещнал 611 украинци, 234 от тях са деца.

Новите приемни #Задоброто са ситуирани на 2 етажа и събират на едно място представители на институциите, с цел да оказват помощ на украинските бежанци да се интегрират по-лесно и бързо в обществената и в здравната системи, в образованието и в пазара на труда. Ще има курсове по български език, без който украинските лекари, икономисти, инженери, педагози не могат да легализират дипломите си. Ще продължи да работи кабинетът за психическа помощ за жертвите на войната.

Създателите на центъра - Фондация „ За положителното “, демонстрират офисите на гостите, измежду които са Н. Пр. украинският дипломат Виталий Москаленко, изпълнителният шеф на " Уолтопия " Ивайло Пенчев, представители на фондация BCause и на UNICEF – България, съидейниците от BG4UA, които поддържат центъра и със обилни финансови средства. И, несъмнено, домакинът - изпълнителният шеф на „ Овергаз “ Сашо Дончев.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/06/задоброто сашо дончев.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 900 " height= " 600 " />

" Станахме едно като че ли редом общество на цялата другояче антиутопична картинка, която ни заобикаля. Решавахме освен проблеми на украинците, само че намирахме решения и на наши, значими за обществото ни проблеми ", сподели Кремена Кунева, ръководителят на фондацията на сбирката.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/06/задоброто дипломат.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 900 " height= " 600 " />

Посланик Москаленко е бил разчувствуван:

" Този център е израз на доста огромната емпатия на българския народ към украинците бежанци и към идеята на украинския народ, който се бори за своята независимост и самостоятелност. "

Донесъл е подарък – книги на украински за библиотеката на центъра.

Всички се застояват в новата зала „ Круто #Задоброто “ (круто значи крепко на български). Там центърът ще обезпечава взаимно с UNICEF Bulgaria психическа поддръжка, арт и физически занимания за младежи от Украйна, които бяха най-изолирани през първите им месеци в България. Първото, което виждате в залата „ Круто/ Яко “, е грамадното синьо сърце на стената, изрисувано от украинката Людмила Найдюк. Тя е психолог и художник и ще работи с децата дружно с украинската писателка Ана Багряна. И двете са избягали от войната дружно с децата си.

" Ако някой ви зададе въпроса по какъв начин си представяте общество от свободни хора, спомнете си тази колекция. Ние тук сме свободни, тъй като единствено свободните хора са подготвени на взаимност, на съпричастност, на съчувствие, на взаимоотношение, на взаимопомощ. Вие всички сте свободни хора и това ме прави благополучен. Дай боже тази проклета война да свърши час по-скоро, с цел да можем да осъществяваме и другите си фантазии ", споделя Сашо Дончев.

Сред съидейниците са артистът Алек Алексиев и Георги Божилов. Двамата са минали за трите месеца на войната хиляди километри до Украйна и назад – всякога с филантропична помощ на отиване, а на връщане с майки и деца, бягащи от войната. Жоро, който има разсадник, оня ден подари на новия център внушително количество цветя, жълти и сини, и самичък ги засади в кашпите в градината.

" Последните месеци прекатурнаха визиите ни в какво общество живеем. В България има ужасно доста хора, на които им се прави положително, на които им се живее в по-добра страна, за които хуманността е естествено положение и е едно от най-важните неща ", приключва прочувствено Кремена.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/06/задоброто необятен.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 900 " height= " 600 " />

Интеграционният център работи от понеделник до събота (както и досега):

- от 9.00 до 19.00 часа приема дарения;

- от 10.00 до 17.00 часа работи с хора, търсещи поддръжка.

До централния офис на " Овeргаз Инк. " АД на ул. „ Филип Кутев “ 1, кв. Хладилника, се стига с метро – линия 2, станция „ Витоша “, и с рейсове 120, 65, 83, 88, 98.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР