На осми януари се навършват 81 години от рождението на

...
На осми януари се навършват 81 години от рождението на
Коментари Харесай

Когато нещата отидат по дяволите, не отивай и ти с тях ~ Елвис ПРЕСЛИ

На осми януари се навършват 81 години от рождението на Краля. Елвис Пресли има продадени над 1 300 000 000 албума по целия свят, повече от всеки различен реализатор или група, в това число Бийтълс, въпреки да не е създател на нито една от песните си.
Участвал е в 31 игрални и в 2 документални кино лентата. Нито един от тях не е бил номиниран за Оскар, само че пък има 14 номинации и 3 награди Грами, и четвърта за повсеместен принос.

Първата обществена изява на Елвис е на панаира “Мисисипи-Алабама ”. Тогава той е 10-годишен, облечен в каубойски костюм и се постанова да стъпи на стол, с цел да може да доближи микрофона. Печели второ място в надпреварата - премия от пет $ и гратис завъртане на въртележката…
Първият музикален продуцент, на който притегля вниманието открива, че Елвис не може да изпее добре каквато и да е ария, по тази причина го оставя да пее каквото си желае. Два дни по-късно песента, която записват зазвучава за пръв път по радиото и незабавно се трансформира в шлагер.
По време на един от първите си концерти в парк в Мемфис е доста нервозен и краката му стартират да треперят толкоз мощно, че крачолите на панталона му чарлстон се залюляват. Момичетата в публиката пощуряват и музикантът взема решение да включи тези придвижвания в бъдещите си концерти. Някои от театралните му костюми тежат повече от 13 кг. Извън Щатите изнася единствено пет концерта – всички те са в Канада през 1957 година. Малко преди гибелта си стартира да провежда европейско турне.

Елвис се възпламенява по бойните изкуства, до момента в който отбива военната си работа в Германия. Получава черен колан по карате преди завръщането си в Щатите.

“​Бялото момче, което пее като чернокож ” е потомък на прадядото на Ейбрахам Линкълн и отдалечен братовчед на Джими Картър. На 21 декември 1970 година артистът се среща с президента Никсън в Белия дом. Преди това му изпраща писмо от 6 страници, в което показва желанието си да бъде назначен за “федерален сътрудник с неограничени компетенции ” към Бюрото по опиатите и рисковите медикаменти. Никсън не се съгласява да извърши молбата, само че му връчва значка с надпис “Специален сътрудник ”.

Умира през 1977 година, на 42 години, в дома си в Грейсланд, евентуално от свръхдоза приспивателни и успокоителни. Продажбата на албумите му внезапно скача. Нито един от продадените билети за концертите от есента на същата година не е върнат, макар че няма по какъв начин да се състоят. След гибелта му до момента са издадени три пъти повече албуми, в сравнение с приживе. И до през днешния ден годишните доходи от продажбите на записите и филмите му се равняват на 40 милиона $. Пет години след кончината му имението Грейсланд стартира да действа като музей. Годишно притегля 600 000 души и носи доходи от към 30 милиона $. Това е и най-посещаваният дом в Америка и най-известната постройка след Белия дом.
“Преди Елвис нямаше нищо ”, споделя Джон Ленън, а Брус Спрингстийн дефинира музиката му като “прошепната фантазия в ухото на публиката ”.Популярността му през днешния ден е сравнима с тази на всеки един актуален музикант. Въпреки че към този момент толкоз време не е сред живите, музиката му продължава да се слуша в целия свят.

       

♪  Истината е като слънцето. Може да пандизите очи за известно време, само че то няма да изчезне.

♪  Хората ме питат, от кое място съм взел музикалния си жанр. Не съм взимал стила си от никого.

♪  Имиджът е едно, а човешкото създание напълно друго нещо. В този смисъл, е доста мъчно да живееш съгласно основания имидж.

♪  Като дребен, постоянно си се представях като воин от комиксова брошура или филм. Пораснах с тази фантазия.

♪  Армията учи момчетата да мислят като мъже.

♪  Не се пробвам да бъда секси. Това е просто методът, по който показвам себе си, до момента в който танцувам.

♪  Господ може да даде, Господ може и да отнеме. На мен може да ми се наложи да подкарам овцете следващата година.

       

♪  Моите придвижвания, мадам, идват единствено от краката. Аз не върша нищо с тялото си.

♪  Бях подготвен за електротехник. Предполагам, че са ми свързали кабелите по неверен метод някъде по линията.

♪  Никога не съм написал ария в живота си. Всичко е една огромна машинация.

♪  Аз не знам нищо за музиката. И не мисля, че е нужно!

♪  Когато нещата отидат по дяволите, не отивай и ти с тях.

♪  Всичко постоянно е едно и също. Единствената разлика е, че тълпата в този момент е по-голяма.

♪  Докато се срещнем още веднъж, може би Бог ще ви благослови по този начин, както благослови мен.

   

Снимки ~ theredlist

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР