На онлайн заседание Столичният общински съвет даде съгласие Диагностично-консултативния център

...
На онлайн заседание Столичният общински съвет даде съгласие Диагностично-консултативния център
Коментари Харесай

Общинските съветници в СОС се скараха за медицинските ползи на т.нар. солни стаи


На онлайн съвещание Столичният общински съвет даде единодушие Диагностично-консултативния център XXII в София да построи със лични средства солна стая.

По време на полемиката в зала общинските съветници се скараха за изгодите на солните стаи. Според самостоятелния общински консултант Борис Бонев солните стаи имат противоречив здравен резултат и науката не е единомислеща за лечебните изгоди от тях. При изследването, което направих, не открих доказателства, че сходна солна зала ще има позитивно въздействие върху хората, които я посещават, сподели Бонев.

Той укори вносителите на отчета, че не са показали в отчета аргументирана, научнообоснована информация, с цел да вземат съветниците осведомено решение.
Снимка: iStock

Грети Стефанова от " Демократична България " сподели, че няма да поддържа отчета, тъй като " няма по-подходящо място за разпространяване на ковид, от солна стая в ДКЦ, където има преобладаващо заболели хора ".

Независимият общински консултант Методи Лалов заяви, че е подкрепил отчета в комисия, само че в този момент няма да го направи, тъй като съгласно него се гони комерсиална цел, а не толкоз здравна.

Солна стая ще бъде построена за първи път в общински диагностичен съвещателен център. Средствата са в размер на 20 хиляди лв. и са напълно обезпечени от ДКЦ XXII. В претекстовете към отчета се показва, че солните стаи са построени на правилото на антибактериалната среда и халотерапията се предлага от лекарите при респираторни болести като астма, бронхит, кашлица, пневмония, синузит, алергия, кожни проблеми, при проблеми с нервната система.

С пространства за халотерапия разполагат някои лечебни заведения и здравни центрове, както и детски заведения в София. Микроклиматът в солната стая благоприятства за усмиряване на нервната система, като се понижават стресът и умората.

Обогатеният с О2 и солни кристали въздух покачва обменните процеси в кръвта, а негативните йони оказват помощ за нормализиране на функционалностите на мозъка. Халотерапията оказва помощ за справяне със стрес, меланхолия, главоболие, бодърствуване, показва отчетът.

Негови вносители са ръководителят на Комисията по опазване на здравето на СОС доктор Антон Койчев, зам.-председателят на комисията доктор Веселин Милев и зам.-кметът по финанси и опазване на здравето Дончо Барбалов.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР