На около километър от Белия дом по Пенсилвания авеню в

...
На около километър от Белия дом по Пенсилвания авеню в
Коментари Харесай

Кои са адвокатите на Делян Пеевски в САЩ и как опровергават ДПС

На към километър от Белия дом по " Пенсилвания авеню " в посока Капитолия се намира остарялата поща на Вашингтон, в която в този момент е първокласният хотел " Тръмп " на някогашния американски президент. Точно против него в офис постройка е централата на една от най-влиятелните адвокатски адвокатски фирми в страната. Основаната в 1873 година във Филаделфия " Морган Люис и Бокъс " ( " Morgan Lewis & Bockius, LLP " ) с над 2200 юристи и експерти, покрива потребностите на клиенти от всевъзможни браншове и има офиси в Северна Америка, Азия, Европа и Близкия изток.

Това е адвокатската фирма, която съставлява ползите на някогашния народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски в Съединени американски щати във връзка със по Глобанния закон " Магнитски " на 2 юни 2021 година Името ѝ се появи и през 2019 година като негов бранител по различен случай - дело във федерален съд с иск против него от 200 милиона $ по закон за битка с мафията, пране на пари и корумпирани организации.

Кантората удостовери, че съставлява Пеевски и за " Магнитски " в писмо от 20 септември, изпратено до български медии, частично в отговор на оповестеното в " Дневник " на Майкъл Харис, лобист на братя Бобокови в Съединени американски щати. Името на Харис беше забъркано от Движение за права и свободи в България и Европа в акцията, която партията води в защите на Пеевски и в която се пробва да внуши, че с пари, платени от някого в България били подведени формалните управляващи в Съединени американски щати за Делян Пеевски.

Само глобеният може да знае

От " Морган Люис " споделят още, че " всевъзможни изявления на лица отвън американското държавно управление, че глобеният е " отговорен " и че OFAC има задоволително доказателства, не може да се считат за основателни, защото американският закон не разрешава разкриването пред частно лице на характерна информация и на източниците, на които са разчитали Съединени американски щати, с изключение на пред глобеното физическо или юридическо лице ".

Този мотив във връзка думите на Маршал Харис обаче важи и за изказванията, идващи от Движение за права и свободи, за невинността на Делян Пеевски. Кантората, която го съставлява, на процедура споделя, че нито партията, нито депутати от нея, нито който и да е негов бранител в България или чужбина разполага с обстоятелствата и доказателствата на OFAC, с цел да претендира, че те са неоснователни или резултат на " заблуждение ", пристигнало от България.

Самият Пеевски е коментирал обществено два пъти след налагането на глобите - първият път незабавно след съобщаването им, когато ги дефинира като " безусловно неприемлив и преднамерен " и малко по-късно във връзка лист с компании на глобените, направен от българското финансово министерство - той опроверга за избрана компания и връзките си с нея. Няма публична информация някогашният народен представител да е получил достъп до информация от OFAC.

На този декор, български и евродепутати от Движение за права и свободи настояват, че глобите се " несъстоятелни " или че обстоятелства и доказателства против Певски няма. От писмото на адвокатската фирма се схваща, че и те няма по какъв начин да имат сходна информация т.е. директните изказвания от трети лица за виновност или непорочност и на каква база са решенията на американските институции на този стадий са забуждаващи.

Писмото на " Морган Люис " бе показано в български издания с подвеждащи заглавия от вида на " US-адвокат сподели по кое време падат глобите против Пеевски ". В текста няма сходно нещо - обявено е, че от името на Пеевски е стартирана процедура пред Службата за надзор на задграничните активи към Министерството на финансите на Съединени американски щати (OFAC) и Държавния департамент (той също го глоби на съображение президентска ) с искане за изваждането му от листата на глобените, " в случай че това бъде позволено ".

Внимателният прочит на писмото демонстрира, че не е категорично посочено, че " Морган Люис " са наети да пазят Пеевски пред федерален съд, в случай че се стигне до подобен иск. Иначе казано, за процедурата, която и с обяснението от OFAC, че не е наложително това да прави адвокатска адвокатска фирма, а може персонално засегнатият да стартира обжалване.

В текста се отбелязва упоменатият развой за изваждане на глобен от листата на OFAC и се схваща, че юристите по-скоро оказват помощ за вярното оформяне и показване на правни и в действителност учредения на настояването за изваждане от листата и условие на информация от американските организации.

Иск във федерален съд е последваща стъпка

От " Морган Люис " допълват по какъв начин може да се стигне до федерален съд, пред който Министерството на финансите би трябвало да потвърди задоволително съображение за дейностите си. " В противоположен случай федералните съдилища може да анулират решенията на OFAC, както се е случвало в предходни случаи, в които тази работа не е предоставяла сходни доказателства ", пишат още от адвокатската фирма.

Въпросът за достатъчните учредения за санкциониране от Съединени американски щати е коментиран от години в редица издания и правни портали и там нееднократно е обяснявано, че нормално информацията, събрана за съответно лице или компания, е надалеч по-изчерпателна от оскъдните обстоятелства, които се популяризират обществено . За решението се употребява най-безспорната част от нея, в това число с цел да не се изчаква прекомерно с предприемането на наказването.

Но в това време продължава събирането от управляващите на още данни, в това число тъй като има обвързване до 30 септември всяка година на OFAC да се изпраща информация - в това число от засегнатия - за това какво е било замразено и блокирано поради глобите, защото службата нормално не знае безусловно всичко за глобения. Освен това директива на OFAC от 21 юни 2019 година разшири обсега на желаната информация - освен за блокирани, само че и за отхвърлени транзакции по активи на глобения.

Стигне ли се до съд, Министерството на финансите може да употребява информация, събрана от разследващи източници освен на министерството, само че и на други организации на Съединени американски щати или подадена от сътрудници поверителна или секретна информация.

За да може един юрист да борави с такива данни, той би трябвало да и има нужното равнище на достъп до такава информация, засягаща националната сигурност.

Защо тази адвокатска фирма

Затова не е изненадващо, че с съответния случай на Делян Пеевски се е заел Кенет Нуненкамп, сътрудник в " Морган Люис ", отговарящ и за проблеми, свързани с националната сигурност и представлявал клиенти пред министерствата на външните работи, вътрешната сигурност, защитата, финансите и външната търговия на Съединени американски щати.

Кариерата му включва и работа във военната прокуратура на военноморските сили на Съединени американски щати и вътрешни следствия за нарушение на закони и регулации, от което може да произтичат наказания. Той знае по какъв начин да приготви, задейства и приложи проект за инспекция, подаване на искове и информация - непринудено разкриваща или отговаряща на искане за откриване на данни - изявлението със очевидци, правни препоръки за компании и извънсъдебно споразумяване на разногласия, написа в персоналния му профил във компанията.

" Ако клиент има въпрос, неотложно ще намерим човек в световната ни мрежа, който има отговор за него ", изясняват от адвокатската фирма. Тя обслужва към 90% от фирмите в листата Fortune 100, което я подрежда в елитната категория Big Law адвокатски фирми. Където и хонорарите са солидни, само че и тъкмо " Морган Люис " са известни с това, че работят pro bono за близо 1800 клиенти годишно.

Самата адвокатска фирма се случва да е обект на правосъдни дейности, в това число поради свои фамозни клиенти. Такъв е Доналд Тръмп и нейни експерти са помагали на неговата Trump Organization по данъчни въпроси. Сега Летиша Джеймс, основният прокурор на Ню Йорк, включи " Морган Люис " измежду компаниите, от които изисква хиляди документи по отношение на това какви налози е плащал Тръмп.

В съответния случай адвокатската фирма не е упрекната в нищо, само че цитира данъчна адвокатка от Калифорния, коато споделя, че " на юристите са разрешени неточности, само че не им е разрешено съзнателно да дават неприятен съвет или да прикриват закононарушение ".

Двама чиновници на " Морган Люис " попаднаха под прожекторите около този случай - Шери Дилън и Уилям Нелсън, работили за някогашния президент от 2005 година Дилън бе до Тръмп на конференцията му от 2016 година, на която той даде обещание да се отдръпна от присъединяване в бизнеса, сочейки към купчина документи, които даде обещание на направи общодостъпни, откакто приключат някои одитни инспекции. Нелсън написа дружно с Дилън от 2017 година, в което се потвърждаваше,че Тръмп е имал някои бизнес връзки с Русия. След като са прегледали данъчни заявления за 10 години те стигнаха до умозаключение, че той не дължи пари на съветски кредитори. Статията на " Блумбърг " по тематиката беше озаглавена " Сагата с налозите на Тръмп демонстрира границата сред това да си юрист и да си съизвършител ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР