На около 50 млн. на година се изчислява пазарът на

...
На около 50 млн. на година се изчислява пазарът на
Коментари Харесай

50 млн. въртят професионалните домоуправители

На към 50 млн. на година се пресмята пазарът на услугите, предлагани у нас от компаниите на професионалните домоуправители. Това разгласи Ламбро Попов, ръководител на новоучредената Асоциация на сдруженията, ръководещи етажна благосъстоятелност (АДУЕС).

„ Сградите в режим на етажна благосъстоятелност са близо половината от всички жилища в страната 1,86 млн. жилището “, посочи Попов. Браншовикът напомни, че от общо 4 млн. жилища в България съвсем една трета (31%) са необитаеми. „ Около 22 хиляди пък постройките в България са здания вид ЕПК и панелки, намиращи се пред края на експлоатационния си период. Сред тях има и такива, чиято документи е изгубена, липсват техническите им паспорти. Освен това доста от тях са със зле поддържани общи елементи. Досега са санирани към 760 от тези здания, а общо подадените заявки за саниране са към 5000, като 2000 са утвърдени за възобновяване “, разясни той.

Проверка в интернет сподели, че таксите на услугата предлагана от професионалните домоуправители, стартират от 5 лева за домакинство, а настрана за разчистване се вземат по 2 лева на жител на блока, написа "Монитор ".

Иван Велков, ръководител на Българската фасилити мениджмънт асоциация изясни, че само в София има повече жилищни кооперации, които са с професионален домоуправител. „ Техният дял в столицата доближава 15%, само че общо за страната е той доста по-малък “, посочи той. По думите му, с изключение на в затворените комплекси, където сходно ръководство и поддръжка на общите елементи е наложително, най-често от услугата се употребяват в постройките, където има повече живущи.

„ В новопостроените кооперации нормално първоначално се стартира с наемането на компания за поддръжка, само че това не продължава дълго. В центъра на града, да вземем за пример няма толкоз огромно покритие, тъй като там част от жилищата са празни. Подобен, от демографска позиция е и казусът в по-малките градове, където доста жилища пустеят и там сходна услуга и всевъзможен различен бизнес мъчно се развиват “, счита Велков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР