На официална церемония в централата на Българския Червен кръст, беше

...
На официална церемония в централата на Българския Червен кръст, беше
Коментари Харесай

БЧК пое председателството на регионалната мрежа за взаимопомощ Съседите помагат първи

На публична гала в централата на Българския Червен кръст, беше подписан протокол за приемане на председателството на мрежата за взаимопомощ на националните сдружения от Югоизточна Европа " Съседите оказват помощ първи “. Тази функционалност, БЧК одобри за идващите две години – до 2025 година, от Хърватския Червен кръст, който отговаряше за активността от основаването на Мрежата през 2017 година, оповестиха организацията

“Приемаме тази отговорност с убедеността, че ще се оправим почтено и когато на собствен ред предаваме председателството на идващото Национално сдружение, ще можем да се похвалим с добре свършената работа. Нашата задача е да оказваме помощ и ние ще продължим да го вършим, а когато сме обединени, сме още по-силни ". Това сподели по време на церемонията ръководителят на БЧК акад. Христо Григоров.

От своя страна, ръководителят на Хърватския Червен кръст Роберт Маркт акцентира, че е извънредно благополучен да съобщи щафетата точно на Българския Червен кръст, тъй като той е едно мощно Национално сдружение, което ще продължи започнатото от Хърватския Червен кръст и ще го надгради.

На събитието участваха генералният шеф на БЧК проф. доктор Красимир Гигов, зам. генералните шефове доктор Славита Джамбазова, доктор Надежда Тодоровска и Красимира Николчева, основният секретар на организацията доктор София Стоименова, представители на Българския и на Хърватския Червен кръст.

БЧК работи интензивно за усилване на районното взаимоотношение още от 2004 година, когато беше подписано и първото многостранно съглашение за функциите и процедурите при взаимна помощ сред националните сдружения на Червения кръст и Червения полумесец на Балканите.

Днес, в " Съседите оказват помощ първи “ членуват 12 национални сдружения, а 6 са със статут на наблюдаващи. В случай на злополучие или спешна обстановка, след  отправено искане за помощ, те могат да активизират в допълнение финансов, механически и логистичен запас, в поддръжка на засегнатата страна и да поддържат нейното Национално сдружение, в допълнение към инструментите на МФЧК/ЧП.

Всички действия, свързани с бедствия и рецесии, както и съдействието в границите на мрежата " Съседите оказват помощ първи “, се реализират в сходство с насоките на МФЧК/ЧП, а измежду главните цели е залегнала и стандартизацията на образованието на доброволците и чиновниците на Червения кръст, участващи в преодоляването на изключителни обстановки.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР