На официална тържествена церемония в Университета по библиотекознание и информационни

...
На официална тържествена церемония в Университета по библиотекознание и информационни
Коментари Харесай

GAUDEAMUS IGITUR прозвуча в УниБИТ


На публична тържествена гала в Университета по библиотекознание и осведомителни технологии световноизвестният академик и държавник проф. Дейвид Филипс от Колумбийския университет, Съединени американски щати беше почетен с почетното звание „ DOCTOR HONORIS CAUSA ”.

 

Със ставане на крайници и бурни овации, под звуците на „ Рапсодия в синьо “ от американския композитор Джордж Гершуин, формалните посетители измежду които госпожа Йорданка Фандъкова – кмет на гр. София, господин Роберт Джераси – ръководител на националния съвет на религиозните общности в България, проф. Христо Георгиев – член на Акредитационен съвет на национална организация за оценяване и акредитация (НАОА), генерал-майор Тодор Дочев – Началник на Военна академия „ Г. С. Раковски “, доктор Емилия Лазарова – шеф на Втора британска езикова гимназия „ Томас Джеферсън “ и други – Ректорът на Университета по библиотекознание и осведомителни технологии – проф. Ирена Петева, Председателят на Общото заседание на УниБИТ – проф. Стоян Денчев и проф. Дейвид Филипс бяха посрещнати в препълнената зала „ Тържествена “ на УниБИТ. 

 

След откриването на тържествената гала, със ставане на крайници, присъстващите студенти, докторанти, академичното управление на Университета и формалните посетители изслушаха поредно химните на Р България и на Съединените американски щати.  

 

„ Днес е доста специфичен празник за УниБИТ. В 70-годишната си история нашият университет постоянно се е стремял да отдава респект на духовността, буквите, книгите, писмеността, да кани персони, които с живота и делата си са дописали историята на света – това са събития, които основават добавена стойност на работата и дейностите в нашето висше учебно заведение. Това ни изпълва с горделивост и чест. Нашият университет отразява спецификите на библиотечното дело, на актуалната просвета и обучение в региона на духовността, преплетено с новите съвременни технологии. “, с тези думи проф. Стоян Денчев приветства всички посетители на церемонията. 

 

Ректорът на УниБИТ – проф. Ирена Петева показа с всички присъстващи, че „ почетното звание „ Доктор хонорис идея “ се присъжда за изключителните заслуги на проф. Дейвид Филипс като академични учител, академик и държавник, който има впечатляваща национална и интернационална кариера за опазване на мира в света и отбраната на човешките права “, което се потвърждава от неговият богат опит и знания. 

 

Проф. Филипс е шеф на Програмата за запазване на мира и правата на индивида (PBHR) в Института за проучване на правата на индивида към Колумбийския университет, Ню Йорк, Съединени американски щати. PBHR е всепризнато приложно изследователско изпитание, в региона за тестване на тактики за попречване на спорове, запазване на мира и помиряване. Автор е на девет монографии, оповестени в най-престижни международни издателства. Бил е зам.-директор на Центъра за превантивни дейности към Съвета за интернационалните връзки към държавното управление на Съединени американски щати. Като държавен чиновник проф. Дейвид Филипс е бил старши консултант и специалист по външните работи на  Държавния департамент на Съединени американски щати по време на администрациите на президентите Клинтън, Буш и Обама. Той също по този начин има богат опит в Организацията на Обединените Нации като старши консултант по филантропично покровителство към Службата за съгласуваност на филантропичните въпроси на секретариата на Организация на обединените нации. 

Освен това е създател на стотици научни публикации и десетки политически отчети по разнообразни тематики, обхващащи Балканите, Анадола – Турция, Месопотамия и в по-широк аспект Близкия изток. Публикувал е хиляди осведомителни материали във водещи международни издания като New York Times, Washington Times, Financial Times, Wall Street Journal, International Herald Tribune, а по този начин също и в университетски издания като влиятелното списание Foreign Affairs.

 

Личното му портфолио включва обширна работа с медии като анализатор и коментатор за NBC News, CNBC и British Broadcasting Company (BBC). 

Под звуците на Gaudeamus Igitur проф. Дейвид Филипс получи особено огърлие, тапия (в два варианта) и роба, а както проф. Денчев се изрази „ това е одеждата, която не е подвластна на модата, а непроменяемо отразява духа, традицията и придава церемониалност на събитието “. 

 

След академичното слово на проф. Дейвид Филипс, което беше отдадено на запазването и поддържането на мира и положителните връзки сред балканските страни, проф. Петева закри тържествената гала като добави, че към листата с удостоени персони с почетното звания „ Доктор хонорис идея “ ще бъде добавено и това на проф. Дейвид Л. Филипс “.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР