На обществото днес се дава “извадка от доклад”. Така отговори

...
На обществото днес се дава “извадка от доклад”. Така отговори
Коментари Харесай

Костадин Ангелов за одита: На обществото днес се дава “извадка от доклад”

" На обществото през днешния ден се дава “извадка от доклад”. Така отговори някогашният здравен министър Костадин Ангелов на одитен отчет, публикуван от Министерство на здравеопазването, в който се споделя, че е поел през 2013 година Александровска болница с положителни финансови резултати, само че по-късно под негово ръководство тя натрупва задължения.

„ Без изненада прочетох следващата информация, изнесена от министерството на здравеопазаването и обвързвана с Александровска болница. Съобщението се приготвя от няколко дни и цели разпра с политически конкурент. Съжалявам за институцията министерство на опазването на здравето, тъй като тя се използва като агитационен мегафон. Подобна информация за “лошото финансово състояние” се разгласява за трети път в последните няколко месеца. Все около избори “, написа още в позицията на Ангелов.

Той привежда обстоятелства, които по думите му „ не се оповестяват с самоувереност, тъй като не са комфортни за Стойчо Кацаров “:

През 2013-та, когато ставам шеф на “Александровска” болница, тя е с 29 248 000 лева загуба. Тогава лечебното заведение е в отчайващо инфраструктурно положение. Сградите се рушаха. От 2013-та до 2020 година болничното заведение се обновява и модернизира последователно. Към 2020 година остават за инфраструктурно усъвършенстване постройките на Пропедевтика на вътрешните заболявания и на Клиниката по алергология, за които финансовите средства са обезпечени. Финансов запас за Клиниката по кожни заболявания не е обезпечен “, написа в позицията на някогашният здравем министър при ГЕРБ.

Той съобщи и че през 2013-та, когато става изп. шеф на “Александровска”, приходите на болничното заведение са 40 млн. лева, а в края на 2020-та те са над 77 млн. лева

„ Просрочените отговорности са стопени от 16 млн. лева на 8 млн. лева в края на 2020-та. С ясна и отчетлива наклонност за намаляването им в последните 5 години.Капиталът на болничното заведение е скочил двойно. 33 млн. лева през 2013-та. 70.8 млн. лева в края на 2020-та. Средната брутна заплата е била 821 лева преди да стана шеф. В края на 2020-та междинното заплащане е 1710 лева (Почти двойно увеличение). В “Александровска” работят над 1500 чиновници. Сами можете да извършите сметката “, споделя още в позицията си Кацаров и, в който, съгласно него, може всичко " елементарно да се ревизира ".

" През юни Министерството на здравеопазването разгласява, само че заяви единствено два реда от нея. Без да подчертава върху цялата картина. ", споделя още някогашният министър на опазването на здравето.

Според него се прави опит за операция на обществото посредством финансови термини. На хората се дава информация за счетоводен резултат, който е радикално друг от финансов резултат, се споделя в позицията.

„ Модернизирането на болничното заведение с инсталация води до амортизационни отчисления, които съгласно условията на закона за счетоводството би трябвало да се вписват като загуба. Точно тези амортизации образуват така наречен счетоводна загуба. Но това не е финансов резултат. Паралелно с натрупването на счетоводната загуба се усилват активите на болничното заведение. Всички подписани съглашения, за които написа през днешния ден Кацаров от името на министерството, са законно сключвани и е предпазен финансовият интерес на лечебното заведение. Всички подписани контракти за разсрочване на отговорностите са подписвани след договаряния и са обширно обсъждани от Съвета на шефовете. Сключването им постоянно е предхождано от преднамерено решение на Съвета на шефовете “, споделя още Ангелов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР