На обсъдихме ситуацията и решихме, че, както и че извършеното

...
На обсъдихме ситуацията и решихме, че, както и че извършеното
Коментари Харесай

Два пакета помощи за Украйна от България чакат изпращане. Запряно...

„ На обсъдихме обстановката и взехме решение, че, както и че осъщественото деяние от страна на Иран против Израел е жестоко нарушаване на интернационалното право. Остава да проследим каква ще бъде реакцията на Израел “, изясни той.

Служебният боен министър допуска, че Израел няма да отговори толкоз непосредствено, тъй като има и други способи за влияние. Той счита също по този начин, че няма да има ескалация на напрежението и широкомащабна война сред Иран и Израел, която да засегне Близкия изток.

 

Атанас Запрянов разяснява и номинацията си за длъжностен министър. Той приел поканата, която пристигнала персонално от Димитър Главчев. „ Разговаряхме с него. Оказа се, че давам отговор на профила за министър на защитата, който той търси – човек, който да е осведомен с процесите и незабавно да поеме ръководството на отбранителната политика на страната “, разясни той.

Служебният боен министър изясни, че в тази си роля той ще заложи на надграждането на българската защита. „ Естествено, има браншове в защитата, които аз не съм управлявал и нямам взор върху тях. Тепърва ще се срещна с тях, само че има процеси в армията, които не търпят отсрочване “, сподели още той.

 

Атанас Запрянов не пропусна и тематиката за Украйна, както и даването на военна помощ от страна на България. „ Има два пакета с помощи, които ще изпратим в Киев. Единият е по решение на българското държавно управление от ноември предходната година. Вторият е с решение на държавното управление от март тази година “, изясни министърът.

Той разясни, че процесът по забавянето на българската помощ за Украйна не се дължи единствено на министерството и даде обещание, че страната ни ще направи всичко допустимо да форсира този развой. БТР-ите към този момент са пристигнали в Украйна, уточни още той, като акцентира, че помощта, която оказва България на Украйна, е „ забележителна за мащабите и отбранителните качества на страната ни “.

 

„ Дебатът в границите на Кримската платформа, започващ у нас на следващия ден (15 април - б.р.), е ориентиран освен към помощта за Украйна, само че и към сигурността в Черно море “, сподели още той.

 

Служебният министър на защитата съобщи също по този начин, че български бойци няма да се бият във войната в Украйна, както и че България в никакъв случай няма да излезе от НАТО. Той обаче не подмина и тежките.

„ Заплащането на военните, което ние сега осигуряваме, не е конкурентно за подготовката и за качествата, които тези хора имат. Тези хора се образоват във военни академии и излизат с по няколко специалности и положително притежаване на британски език. А най-после - заплатите им са ниски. Един боец получава 1450 лева, а лейтенант – малко над 1800 лева “, уточни още той.

Депутатите предложиха преди дни 30% нарастване на заплатите на военните. „ Мисля, че това е един добър метод – народен метод. Аз не се колебая в това, само че ще изчакаме да мине решението през нашия парламент. Това ще бъде една добра мотивация за младежите, които биха кандидатствали във военно учебно заведение “, разясни той.

 

Служебният министър на защитата разяснява и модернизацията въз основата „ Граф Игнатиево “, като сподели, че има леко забавяне, което обаче ще бъде наваксано. Той уточни, че към 20 април у нас ще дойдат специалисти от Съединени американски щати, които са експерти по узаконяване на пистите и някои други уреди за F-16.

 

ще бъдат ремонтирани от полска компания до идването на F-16, стана ясно още от думите на Атанас Запрянов. Той е безапелационен също по този начин, че авиацията ни няма да бъде наложително приземена.

 

„ В момента се създават седем самолета F-16 за България. В края на тази година ще ни бъдат предадени първите три. Те обаче ще останат в Съединени американски щати до март 2025 година, с цел да се образова на тях техническия ни състав. Второто тримесечие на идната година ще получим още три самолета, а до края на 2025 година – останалите два. Практически в края на идната година ще имаме осем самолета и 14 подготвени водачи “, уточни още той.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР