На неоживена магистрала в Северен Ирак миналата седмица деветима иракски

...
На неоживена магистрала в Северен Ирак миналата седмица деветима иракски
Коментари Харесай

Ислямска държава тероризира Северен Ирак месеци след военното си поражение


На неоживена автомагистрала в Северен Ирак предходната седмица деветима иракски служители на реда, натъпкани в джип, са спрени на надзорен пункт, който преди не са виждали. Движещото се след тях такси с неколцина други служители на реда изостава по дългия път от северния град Киркук до столицата Багдад.

Мъже, облечени като членове на шиитски милиции, желаят от служителите на реда да им дадат персоналните си карти и оръжията за инспекция, а по-късно ги взимат за заложници. Когато таксито се приближава до същото място, мъжете от контролния пункт стартират да стрелят, а то обръща и се отдалечава бързо в противоположна посока, споделя един от хората в автомобила.

Полицаите от джипа са появяват едвам няколко дни по-късно на фотоси, обиколили джихадистките конгреси. На тях се вижда по какъв начин те са били принудени да коленичат, преди да бъдат убити от своите похитители. " Ислямска страна " поема отговорност за убийствата.

Ирак разгласи победа против " Ислямска страна " през декември, откакто изтласка бойците й от последната територия под техен надзор, само че през последните месеци групировката продължи с офанзивите в Северен Ирак.

Иракски чиновници на силите за сигурност споделят, че 150-200 чиновници на реда са били убити в офанзиви на " Ислямска страна " из цялата страна през последните няколко месеца.

Длъжностните лица и служителят на реда от таксито пожелаха да останат анонимни, защото не им е позволено да дават информация на медиите.

" Има ничии територии сред държавните сили и пешмергите ", сподели губернаторът на Киркук Ракан ал Джибури, имайки поради кюрдските сили, които от месеци са в патова обстановка в връзките си с Багдад.

Той показа, че доста пъти е молил централното държавно управление за подкрепления, с цел да обезопаси региона, само че не са му обърнали внимание. " На този въпрос не се гледа задоволително съществено макар многото произшествия, " сподели той.

Само през предходната седмица " Ислямска страна " пое отговорност за шест офанзиви на подправени контролни пунктове, в това число една, унищожила петролни цистерни, и друга, ориентирана против шиитски поклонници. Другите офанзиви включваха удари по петролни съоръжения и конвои, като " Ислямска страна " твърди, че е заграбила оръжия и транспортни средства.

Нападенията са ориентирани против цели в селските региони и се усилиха в навечерието на изборите, планувани за май. Атаките подхождат на информацията от документи на ИД, разкрити от разузнаването преди месеци за в детайли планувана бунтовническа акция след загубата на територии от организацията, сподели чиновник на държавния отдел за антитерористично разузнаване.

В изтощителна тригодишна акция иракските сили, подкрепени от водената от Съединени американски щати коалиция, изтласкаха " Ислямска страна " от обширните територии, които тя завладя през лятото на 2014 година, а иракският министър председател Хайдер ал Абади през декември разгласи дефинитивна победа. Иракски и съдружни представители обаче предизвестиха, че групировката резервира способността си да прави набези в размирен жанр.

Във вторник вечерта Ал Абади даде обещание да изпрати повече сили в региона на Киркук, които да оказват помощ да продължи " прочистването му ".

Представител на службите за сигурност в Багдад сподели, че бойците на " Ислямска страна " могат да се придвижват по-свободно в селските региони и в пустините в Северен Ирак, откогато предвожданата от Съединени американски щати коалиция стартира тази година да понижава военното си наличие. С по-малко съдружни войски на терен, иракските сили не получават големите количества разследваща информация, с каквито разполагаха в разгара на сраженията против " Ислямска страна ". Ограничи се и наблюдението от страна на обединението.

" В момента става дума за тактическа борба. Даеш беше победена военно, само че битката за сигурност още не е завършила ", добави той, употребявайки арабското наименование на ИД.

След приключването на главните военни интервенции в Ирак, предвожданата от Съединени американски щати коалиция " реалокира " въздушните си сили в Сирия и Афганистан, сподели за Асошиейтед прес представителят на обединението полковник Райън Дилън. Той добави обаче, че обединението продължава да поддържа иракските интервенции и отпуска запаси според с иракските цели.

" Вече знаем, че ИДИЛ се зарежда от неустойчивостта и от религиозните разделения ", сподели той. " За тях не е извънредно да реализират набези в регион, в който към този момент има напрежение. "

Въпреки години на взаимни военни интервенции против ИД, напрежението сред Багдад и кюрдите необикновено се повиши в края на предходната година след референдума за самостоятелност, извършен в самостоятелния кюрдски район в Северен Ирак и в други територии под кюрдски надзор. Малко след гласуването държавните сили изтласкаха кюрдските бойци от от дълго време противоречиви територии, в това число богатия на нефт град Киркук. Напрежението едвам неотдавна се намали, откакто Ал Абади подвигна интернационалната възбрана за полети над кюрдския район и отпусна държавни средства, с които да се заплати на държавните чиновници кюрди този месец.

Атаките на ИД демонстрират какъв брой елементарно екстремистите са в положение да се завърнат към бунтовническите си корени след военните си неуспехи, сподели Майкъл Найтс, анализатор на Ирак във Вашингтонския институт за близкоизточна политика.

" ИД бързо се завърна към тактиката си от 2013 година ", сподели той, имайки поради релативно по-малките офанзиви, които предхождаха завземането на град Фалуджа от групировката, последван от Мосул и по-голямата част на Северен и Централен Ирак през 2014 година

" Това е методът, по който те преобладават ", добави той. " Първо работят през нощта, след това в селските региони и по земеделските пътища, скоро по-късно силите за сигурност към този момент са блокирани в своите бази и ИД може още веднъж да вилнее с военните си джипове на всички места - от сирийската граница (до Централен Ирак). "

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР