На най-големия гръцки остров Крит са открити непокътнати фосили на

...
На най-големия гръцки остров Крит са открити непокътнати фосили на
Коментари Харесай

Откриха вкаменелости на корали на 300 милиона години на остров Крит

На най-големия гръцки остров Крит са открити непокътнати фосили на корали на възраст 300 милиона години, съобщи осведомителната организация „ Нюзбомб “.

По скатовете около автомагистралата сред градовете Ираклион и Ханя, посред метаморфозирани доломити са непокътнати в съвсем съвършено положение някои от най-старите вкаменелости на остров Крит, написа на уеб страницата.

Те се намират в региона на село Фоделе, Северен Крит, написа в обява на Facebook страницата на световния геопарк на ЮНЕСКО Псилоритис, кръстен на най-високия планински масив на остров Крит – Ида или Псилоритис.

Става въпрос за вкаменелости на корали, мъхообразни (ектопрокти) и раменоноги на възраст почти 300 милиона години. Скалите, в които се намират, са били заровени преди към 23 милиона години на дълбочина повече от 30 километра в земните глъбини, където са се трансформирали в мрамор. 

Въпреки необикновено огромното налягане и високите температури, на които са били подложени, вкаменелостите във Фоделе са запазили съвсем всички свои характерности в доста положително положение, написа в обявата.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР