На национално ниво били близо три повече спрямо местните избори

...
На национално ниво били близо три повече спрямо местните избори
Коментари Харесай

Област Бургас води по сигнали за купен и корпоративен вот

На национално равнище били близо три повече по отношение на локалните избори през 2019 година

Област Бургас е водач по сигнали за закононарушения, свързани с политическите права на жителите . Това стана ясно на брифинг на управлението на Министерство на вътрешните работи в София.

Основно става въпрос за платен и корпоративен избор. След Бургас са Варна, Монтана, Враца, София и така нататък Данните изнесе основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев. 

Близо три пъти са се нараснали сигналите в МВР спрямо локалните избори през 2019 година " За нас това значи единствено и само едно - доверие ", разгласи от своя страна вътрешният министър Калин Стоянов.

Близо тройно повече били и водените досъдебни производства, свързани с нарушавания на политическите права. 

" До сегашния миг има получени 1080 сигнала за нарушение на изборното законодателство и политическите права на жителите, като доминиращ част от сигналите са, както всички чакаме - 635, са свързани с пазаруването на гласове в интерес на партии и обединения. Имаме огромен брой сигнали за разнообразни нарушавания на изборното законодателство, също по този начин и за непозволена пропаганда, заличаване на имущество и други ", сподели министър Стоянов.

За съпоставяне, сигналите през 2019 година били 431. 

142 били все още съответните досъдебни производства. 124 били за нарушение на политическите права на жителите. През 2019 година били формирани едвам 44 производства. 

" В по-голямата си част от формираните наказателни производства за нарушавания на изборното законодателство касаят главно текстовете по член 167 и член 169 от Наказателния кодекс, точно основаването на користни претекстове, с цел да се упражни право на глас в интерес на избран претендент, политическа мощ или коалиция. Схемите са добре известни. Дават се обещания за обезпечаване на работа, опрощаване на задължения към кредитни институции, към заложни къщи, вересии, обещания за дърва за огрев против глас. Това са общоприетите, класическите схеми ", сподели Живко Коцев. 

Министерство на вътрешните работи правило всекидневно профилирани интервенции , с цел да се лимитират купеният и корпоративният вотове. 

Миналата седмица имало първа неоправдателна присъда по формирано бързо произвеждане на територията на област Плевен. 

" По отношение проблема в Бургаска област, съответно община Несебър, също вървим към край на следствието. Така че там общинският чиновник, данъчният в скоро време ще бъде също притеглен към наказателна отговорност " , добави основният секретар на Министерство на вътрешните работи. 

Цената на един платен глас варирала в другите обитаеми места. Имало по 40 лева, 100 лева, само че оптимално цената била 150 лева. 

Гледайте тук:





Очаквайте подробности
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР