На милостта на естествения подбор от зората на живота, нашите

...
На милостта на естествения подбор от зората на живота, нашите
Коментари Харесай

Еволюцията на човека се ускорява, но движещата сила не са гените

На милостта на естествения асортимент от зората на живота, нашите предшественици се приспособяват, чифтосват и умират, предавайки дребни генетични разновидности, които в последна сметка вършат хората това, което сме през днешния ден.

Но еволюцията към този момент не е обвързана строго с гените, твърди ново изследване. Вместо това човешката просвета може да движи еволюцията по-бързо, в сравнение с генетичните разновидности могат да работят.

В тази идея еволюцията към този момент не изисква генетични разновидности, които дават преимущество за оцеляване, да се предават и да стават необятно публикувани. Вместо това наученото държание, предадено посредством културата, са „ разновидностите “, които обезпечават преимущества за оцеляване. Тази по този начин наречена културна еволюция в този момент може да оформи ориста на човечеството по-силно от естествения асортимент, настояват откривателите.

„ Когато вирусът нападна даден тип, той нормално става ваксиниран против този вирус посредством генетична еволюция “, сподели съавторът на проучването Зак Ууд, от Училището по биология и екология към Университета в Мейн, пред Live Science. Такава еволюция работи постепенно, защото тези, които са по-податливи, умират и единствено тези, които оцеляват, предават гените си.

Но в днешно време хората не би трябвало да се приспособяват към сходни закани генетично. Вместо това се приспособяваме, като създаваме ваксини и други медицински интервенции, които не са резултат от работата на един човек, а по-скоро от активността на доста хора, надграждащи върху насъбраните „ разновидности “ на културното познание. Чрез създаването на ваксини човешката просвета усъвършенства своята групова „ имунна система “, споделя съавторът на проучването Тим Уоринг, доцент по моделиране на социално-екологични системи в университета в Мейн.

И от време на време културната еволюция може да докара до генетична еволюция. „ Класическият образец е приемливост към лактоза “, сподели Уоринг пред Live Science. „ Пиенето на краве мляко стартира като културна линия, която по-късно води до [генетичната] еволюция на група хора. “ В този случай културната смяна предшества генетичната смяна, а не противоположното.

Концепцията за културна еволюция стартира от самия татко на еволюцията, сподели Уоринг. Чарлз Дарвин схваща, че държанието може да еволюира и да се съобщи на потомството тъкмо както са физическите черти, само че учените по негово време имат вяра, че измененията в държанието са наследени. Например, в случай че една майка има линия, която я подтиква да научи щерка си да търси храна, тя ще съобщи тази наследствена линия на щерка си. На собствен ред щерка й може да има по-голяма възможност да оцелее и вследствие на това тази линия ще стане по-често срещана измежду популацията.

Уоринг и Ууд настояват в новото си изследване, оповестено в списанието Proceedings of the Royal Society B, че в някакъв миг от човешката история културата стартира да изтръгва постепенен надзор от нашето ДНК. И в този момент, споделят те, културната смяна ни разрешава да се развиваме по способи, по които биологичните промени сами по себе си не биха могли.

Ето за какво: Културата е насочена към групите и хората в тези групи си приказват, учат се и се имитират. Тези групови държания разрешават на хората да предават акомодации, които са научили посредством просвета, по-бързо, в сравнение с гените могат да предадат сходни изгоди за оцеляване. Човек може да научи умения и информация от съвсем безграничен брой други хора за малко време и от своя страна да популяризира тази информация на доста други. И колкото повече хора могат да се учат, толкоз по-добре.

Големите групи вземат решение проблемите по-бързо от по-малките групи, а междугруповата конкуренция подтиква акомодации, които могат да оказват помощ на тези групи да оцелеят. С разпространяването на концепциите културите развиват нови черти.

За разлика от това, човек наследява единствено генетична информация от двама родители и натрупва релативно малко инцидентни разновидности в техните яйцеклетки или сперматозоиди, което лишава към 20 години, с цел да се съобщи на техните деца. Това е просто доста по-бавен ритъм на смяна.

„ Тази доктрина от дълго време назрява “, споделя Пол Смалдино, доцент по когнитивни и осведомителни науки в Калифорнийския университет в Мерсед, който не е обвързван с това проучване. „ Хората от дълго време работят, с цел да опишат по какъв начин еволюционната биология взаимодейства с културата. “

Възможно е, допускат откривателите, появяването на човешката просвета да съставлява основен постепенен стадий.
„ Техният огромен мотив е, че културата е идващото еволюционно преходно положение “, сподели Смалдино пред Live Science.

През цялата история на живота основните преходни положения са имали големи резултати върху темпото и посоката на еволюцията. Еволюцията на клетките с ДНК е огромно преходно положение и по-късно, когато идват по-големи кафези с органели и комплицирани вътрешни структури, това още веднъж промени играта. Сглобяването на кафези в растения и животни е друга огромна морска смяна, както и еволюцията на секса, преходът към живот на сушата и така нататък Всяко от тези събития трансформира метода, по който еволюцията е работила, и в този момент хората може да са в средата на следващата еволюционна промяна. Все още може да се развиваме и генетично, само че това може към този момент да не е решаващия надзор за човешкото оцеляване.

„ В доста дълготраен проект ние допускаме, че хората се развиват от обособени генетични организми до културни групи, които действат като суперорганизми, сходно на колониите на мравки и кошерите “, сподели Уоринг в изказване. Но генетиката задвижва пчелните фамилии, до момента в който човешкият суперорганизъм ще съществува в друга категория, напълно своя. Не е ясно по какъв начин ще наподобява този суперорганизъм в далечното бъдеще, само че най-вероятно това ще бъде основната движеща мощ на развиването.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР