На местните избори тази есен ще се гласува само с

...
На местните избори тази есен ще се гласува само с
Коментари Харесай

На местни избори ще се гласува с бюлетини, на останалите - само с машини

На локалните избори тази есен ще се гласоподава единствено с хартиена бюлетина. На последващи избори в страната ще се гласоподава само с машини, като правото на глас ще се упражнява с бюлетини в секциите, където гласоподавателите са под 300, тези в лечебни заведения и обществени домове, както и на кораби и в чужбина.

Днес Народното събрание дефинитивно одобри незабавните промени в Изборния кодекс, с които се анулират сегашните разпореждания, с които по самодейност на Движение за права и свободи на локалните избори на 27 октомври т.г. трябваше да има опция за машинно гласоподаване в 6 хиляди секции. Под натиска на придвижването обаче ръководещите се отхвърлиха от първичната си концепция да анулират машинното гласоподаване и за парламентарните избори, въпреки че на тях се гласоподава в многомандатни изборни региони, а разбор на Централната изборна комисия (ЦИК) сподели, че машинното гласоподаване е скъпо, а отчитането на резултатите - комплицирано, изключително при няколко типа избор.

Текстът бе утвърден на второ четене със 129 гласа - " за ", 69 - " срещу " и един въздържал се.

При дебата Движение за права и свободи направи поръчка, че желае промени в Изборния кодекс още след локалния избор, с цел да се вкара машинно гласоподаване и на този тип избори, както и да се вкара и машинно броене на хартиените бюлетини в секциите, в които ще има избор с такива. Според признатите през днешния ден текстове на всички локални избори правото на глас би трябвало да се упражнява с хартиени бюлетини, а на парламентарни, европейски и президентски - единствено с машини в секциите в страната.

Единствено Българска социалистическа партия настояваше машинното гласоподаване да остане още на тези локални избори. Мотивите - да не се прави крачка обратно, да не се трансформира непрекъснато Изборния кодекс като книга-игра, да се отстраняват опциите за операция на резултатите и други Социалистите заподозряха ГЕРБ, че с анулацията му си търсят служебна победа на идния избор.

Как се стигна до решението четете тук.
За рисковете при машинно гласоподаване четете тук.
За цената на един машинен глас четете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (15)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР