На Международния икономически форум в Санкт Петербург българският държавен глава

...
На Международния икономически форум в Санкт Петербург българският държавен глава
Коментари Харесай

Румен Радев покани международни компании да инвестират у нас


На Международния стопански конгрес в Санкт Петербург българският държавен глава акцентира, че устойчивото развиване допуска и световен консенсус против корупцията, прането на пари, укриването на налози и ограничението на офшорните зони

Устойчивото развиване не е единствено политическо и икономическо предизвикателство, а стадий в културното съзряване на човечеството. Негов пиедестал е взаимното признание и приемане на националните културни кодове. Това съобщи президентът в изявлението си на президентския панел на Петербургския интернационален стопански конгрес, отдаден на устойчивото развиване. Президентът Румен Радев е първият български държавен глава, който взе участие в авторитетното събитие.

В обръщението си към участниците във форума Румен Радев уточни, че културните разлики имат директен резултат върху средата за сигурност и когато не са разчетени, осъзнати и признати като право на другия, пораждат съмнение и опасности за сигурността, а оттова и за устойчивото развиване. Липсата на културна връзка е в основата на възприемането на „ другия “ като съперник “, съобщи президентът и напомни думите на огромния български бунтовник Гоце Делчев, който преди повече от век декларира, че схваща света „ само като поле за културно състезание сред народите “.

Според Румен Радев устойчивото развиване е невероятно и без стабилно доверие, сигурност и обществен мир. Ликвидирането на всеобщия апетит се оказа незадоволително за реализиране на същинска непоклатимост, миграционните талази не затихват, а броят на бежанците се усилва. Липсата на сигурност и бедността прогонват хората по пътя на миграцията и зареждат ксенофобията и национализма в приемните страни. „ Нужен е ефикасен модел за гарантиране на сигурност и непоклатимост, за вложения в стопанската система, образованието и опазването на здравето в страните, от които произлизат мигрантите “, прикани президентът.

Румен Радев посочи нуждата и от по-ефективен механизъм за световна сигурност, който да ограничи изкушението от едностранни, силови дейности, да привилегирова разговора и многостранната дипломация и да противостои на поляризацията и радикализацията. По думите на президента устойчивото развиване допуска и превъзмогването и предотвратяването на финансови рецесии, а това означа по-прецизен надзор на финансовите пазари. Необходим е световен консенсус против корупцията, прането на пари, укриването на налози и ограничението на офшорните зони. „ Вярвам, че тези проблеми са познати на всички политически водачи и тук би трябвало да проявим воля. Темата се дискутира от години и е време за решения “, прикани президентът.

„ С новото хилядолетие устойчивото развиване зае водещо място в интернационалния дневен ред. В тези години някои страни се възползваха от глобализацията, други се оказаха в ролята на губещи “, уточни Румен Радев. Държавният глава акцентира, че планетата се задъхва от свръхексплоатацията на благосъстоянията й и грандиозния търговски трафик. Населението пораства, а ресурсите не доближават. Свободната миграция на капитали в цифровата епоха без ясни правила генерира риск за най-уязвимите общества. Свръхпотреблението, което се трансформира в знак на икономическия и персоналния триумф, към този момент заплашва общото ни бъдеще.

Тези процеси, дружно с подкопаването на интернационалния правов ред и прехода към полицентричен свят генерират неустойчивост и съгласно президента един от индикаторите за това е годишният растеж на разноските за защита. В резултат на това средата за сигурност не се усъвършенства, а недоверието пораства. Стремежът към софтуерно предимство, гарантиращо политически преимущества, също предизвиква несъответствия и води до софтуерен раздор и съмнение сред страните.

„ Неравномерното развиване прекатурна доста показа и роди нов свят. Кой би предположил преди двадесетина години, че Китай ще се трансформира в стожер на концепцията за свободна търговия, а Съединени американски щати ще постановат протекционизъм? Кой би позволил, че в Европа, в която от десетилетия утвърждаваме модел на приемливост, още веднъж ще надигнат глава неофашистки и екстремистки придвижвания под натиска на обществените диспропорции и имиграцията? “, уточни Румен Радев.

По думите на президента е необходим нов, наднационален светоглед на жители на планетата, който младите към този момент имат, а политиците към момента не могат да си разрешат, тъй като светът е сцена на конкуренция и спорове сред страните. „ Природата обаче ни насочва императивна покана да надмогнем границите на личните егоизми. Нашите прародители преодоляха своите несъгласия и откриха следвоенния световен ред в името на мира и Организация на обединените нации бе ключът към този триумф “, акцентира Румен Радев. И добави, че тъкмо в зората на студената война е била проявена тази мъдрост към обединяване и през днешния ден наш дълг е да сторим същото, само че за спасението на планетата и човечеството.

Президентът открои икономическия конгрес в Санкт Петербург като среща на огромната стопанска система с огромната политика, на който се разискват основните проблеми на днешното развиване и добави, че приема изпратената до него покана за присъединяване, като самопризнание за способността на България да построява мостове сред разнообразни райони и култури.

Според Румен Радев превъзмогването на провокациите на устойчивото развиване изисква изчерпателен метод, сплотяващ необятен набор от принадлежности – от политически до културни. „ Ако желаеме стабилно развиване за човечеството, извънредно време е всички дружно да определим ясни правила и цели за неговото реализиране. Според мен мястото за тази активност е Организация на обединените нации, би трябвало да се научим да използваме капацитета на тази организация и да укрепим нейните принадлежности и механизми “, съобщи още българският държавен глава в изявлението си на Международния стопански конгрес в Санкт Петербург.

Румен Радев насочи покана към представителите на интернационалните компании, участващи в икономическия конгрес, да влагат в България. Президентът открои като положителен образец настоящите у нас хиляди немски компании, които уголемяват активността си и са съдействали за образуването на 8.3 милиарда евро двустранен стокообмен сред България и Германия за 2018 година

В отговор на въпрос по време на последвалата полемика за съдействието на България и Китай, в това число и в границите на самодейността „ Един пояс – веднъж “, президентът Румен Радев напомни концепцията си за разкриване на Център за световно партньорство на Европейски Съюз с Китай в страната ни, който да проучва европейските процедури и законодателство и да предлага ефикасни капиталови решения от съвместен интерес.

В тазгодишния панел на високо ниво участваха и генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, Президентът на Руската федерация Владимир Путин, президентът на Китайската национална република Си Дзинпин, министър-председателят на Словакия Петер Пелегрини и министър-председателят на Армения Никол Пашинян.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР