На Марс има един кратер с име Гейл, а в

...
На Марс има един кратер с име Гейл, а в
Коментари Харесай

На Марс: Било е езеро, сега – планина!

На Марс има един кратер с име Гейл, а в центъра на кратера се извисява планината Шарп. Но това, което през днешния ден е планина, в миналото е било езеро.

До такива заключения стигат учените, които работят с марсохода на НАСА “Кюриосити ”, който работи измежду седиментните пластове в подножието на планината Шарп.

“Кратерът Гейл е имал огромно езеро на своето дъно – може би даже серия от езера ”, сподели Майкъл Майер, водещ академик на марсианската изследователска стратегия на НАСА.

“Тези езера може да са били задоволително огромни и са траяли да съществуват в продължение на милиони години ”, показа той по време на специфична конференция през вчерашния ден.

Всъщност, още преди година, до момента в който “Кюриосити ” работеше в региона на Йелоунайф бей, стана ясно, че там е имало вода, която не е солена. Но в никакъв случай до момента учените не са предполагали, че водата се е разпростирала толкоз огромно! Сега излиза наяве, че водата е покривала огромни площи, може би даже целия кратер, който е необятен 154 километра!

Всичко това слага под въпрос хипотезата, че в далечното минало изискванията на Марс, когато е бил топъл и мокър, са били местни и преходни.

Това има и съществени последици за теорията, че в миналото на Марс е било допустимо да има живот. Оказва се, че удобните условия за живот са траяли много дълъг интервал!

Инфо: Universetoday, NASA

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР