На Малка Богородица кукленското село Яврово чества своя официален празник.

...
На Малка Богородица кукленското село Яврово чества своя официален празник.
Коментари Харесай

Яврово празнува храмов празник и един век читалище“Пробуда 1923“

На Малка Богородица кукленското село Яврово празнува своя формален празник. На този ден своя храмов празник означи старинният храм в село Яврово, отдаден на това дивно събитие в човешката история.
Прочетете още
По мотив Денят, в който се е родила Света Дева Мария, с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, Знеполският свещеник Арсений – викарий на митрополита, възглави архиерейска света Литургия в храм " Рождество Богородично " в родопското село.

Песнопенията извърши митрополитският хор „ Св. деятел Ерм ”.

След литургията Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване " НИКОЛАЙ ХАЙТОВ " гр.Варна, Фондация ПАМЕТ, Община Куклен и НЧ " ПРОБУДА1923 ", откриха поставените на читалищната постройка в с.Яврово 10 художествени пластики по " Диви разкази ", резбовани от учениците и отляти от Фондация Памет, във връзка 100 години НЧ " ПРОБУДА 1923 ". Изваяните символни знаци са по разказите: Калинкините чанове, Козият рог, Черното пиле, Сватба, Букова глава, Ибрям Али, Засукан свят, Мерак, Горски дух.

Присъстваха и кметът на община Куклен Мария Белчева, кметският наместник на Яврово Любляна Ринкова,  арх. Здравец Хайтов и секретарят на НЧ “Пробуда 1923 “ Тодорка Дамянова.

В късния следобяд в  центъра на Яврово бе раздаден постен курбан за здраве.

Днес есенните празници в китното селце не престават с празничната стратегия по случай 100-годишнината от основаването на Читалище „ Пробуда 1923 “.

Книгата „ За Яврово с обич “ ще бъде показана  от 10.30 ч в двора на читалището в село Яврово. Проектът е подсилен от донори и добротворци, а всички доходи от продажбата ще бъдат дарени за развиване на културно- просветна активност на читалище „ Пробуда 1923 “.

Програмата на събитието  ще стартира с празничен концерт- театър с присъединяване на сборна групировка от фенове самодейци от селата Яврово и Добралък. Гостите ще имат опция да се насладят и на прелестния родопски глас на Кремена Сакаджиева, определена за дипломат на фолклора и етнографското завещание, от учредителите на групата за „ Родопска ария “.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР