На кратка церемония в Брюксел председателят на Европейския съвет Доналд

...
На кратка церемония в Брюксел председателят на Европейския съвет Доналд
Коментари Харесай

Шарл Мишел пое председателският пост на Европейския съвет

На къса гала в Брюксел ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи своите пълномощия върху най-важния политически орган на Европейски Съюз на своя правоприемник, някогашния белгийски министър председател Шарл Мишел, съобщи БГНЕС.

``
реклама

Новият ръководител на Европейския съвет стартира своята работа на 1 декември.

Символичната гала се организира в Брюксел, в залата, в която се организират европейски срещи на високо ниво и огромни интернационалните конгреси.

Европа ще стане " по-отстояваща " на международната сцена, даде обещание новият ръководител на Европейския съвет Шарл Мишел през днешния ден, откакто пое пълномощията от Доналд Туск.

Церемонията включваше алегоричен звън на камбана, която Туск съобщи на Мишел пред чиновници на Европейски Съюз и кореспонденти.

Церемонията предшестваше слагането на начало на работата идната седмица на новата Европейска комисия – изпълнителната власт на Европейски Съюз – под ръководството на Урсула фон дер Лайен.

Председателят на Европейския съвет има за задача да съставлява националните водачи на държавите-членки на Европейски Съюз, които имат последна дума в огромна част от работата на блока, както и да ръководи техните постоянни срещи на върха.

Мишел, 43-годишен някогашен министър председател на Белгия, благодари на Туск и се концентрира върху поддържането на европейското единение през последните пет години, издържало на провокациите около Брекзит, миграционна рецесия, офанзиви от джихадисти в няколко страни от Европейски Съюз и финансови инциденти. Но, сподели той, пристигна моментът Европейски Съюз да стане по- " самонадеян, сигурен и отстояващ ” в международен мащаб, по-специално посредством построяването на общи структури за защита и сигурност.

" Живеем в мир, само че би трябвало да останем бдителни, доста бдителни ”, сподели той.

Този залог подхожда на упоритостта, изразена от френския президент Еманюел Макрон, който твърди, че Европа би трябвало да има отбранителни качества, с цел да може да противостои на своите стопански тежести.

Европейският съюз все по-често зацикля в комерсиалното напрежение сред съдружниците Съединени американски щати и Китай, оправянето с натиска от Русия и заканите за сигурността, не всички от които могат да бъдат адресирани до НАТО.

" Искам Европа да стане световен водач в зеленото придвижване ”, сподели Мишел, като се причисли към уговорката на Фон дер Лайен за справяне с изменението на климата.

Мишел съобщи, че макар че е " отворен за разговор ", той ще бъде " може би по-предпазлив със своите туитове – най-малко първоначално, само че и ще приказва, когато е належащо. "

Туск, 62-годишен и някогашен министър председател на Полша, беше приветстван от съвета толкоз дълго, че ги помоли да спрат. " Защото ще стартира да рева ”, сподели той.

Политикът следва да стане водач на европейското семейство на главните консервативни партии в целия блок – Европейската национална партия, която е най-голямата група в Европейския парламент.

Той сподели, че мандатът му за справяне с поредност от разнообразни рецесии може да бъде разказан с откъс на режисьора Алфред Хичкок, който перифразира като: " Искам филм, който стартира със земетресение и приключва с кулминационна точка ". 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум-->


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР