На крачка сме да разберем какви глоби са били наложени

...
На крачка сме да разберем какви глоби са били наложени
Коментари Харесай

Съдът реши: Операторът на енергийната система е длъжен да отговори на въпроси за „замръзналия“ през 2017-а студен резерв


На крачка сме да разберем какви санкции са били наложени на топлоцентралите, които не проработиха през студената зима на 2017 година Това се случи с помощта на решение на Върховния административен съд по дело, водено от За Земята — достъп до правораздаване. Организацията в продължение на повече от две години се пробва да разбере дали виновната институция, в лицето на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО), е взела нужните ограничения, с цел да подсигурява, че обстановката няма да се повтори. След като министърът на енергетиката разгласи, че нарушителите ще бъдат санкционирани, абсурдът последователно утихна. И по този начин — над две години. Припомняме, че като част от студения запас топлоцентралите получават солидни заплащания, с цел да са в редовност във всевъзможни непредвидени обстановки. За 2018 година заплащанията се равняват на 71,704 млн. лв..

“Това е сериозна победа, защото от една страна се препотвърждава, че сдруженията в областта на енергетиката са задължени да дават информация, а въпреки това се уголемява кръгът на задължените да дават информация субекти, защото едно толкоз значимо за живота в България сдружение с обществени функционалности е оповестено за задължена институция по Закона за достъп до социална информация.”, разяснява юрист Александър Кашъмов от Програма Достъп до Информация, които също се включиха в правосъдната борба заради значимостта на делото.

“Епопеята стартира още през 2017 година Поискахме информация от Електроенергийния систематичен оператор какъв брой са санкциите и на кого са наложени. Оттам отхвърлиха да отговорят под претекст, че не попадат под регулацията на Закона за достъп до информацията.”, споделя Меглена Антонова от “Грийнпийс” - България.

На доктрина заплащанията за поддържане на аварийни мощности, по-познати като леден запас, са методът да се подсигурява, че в моментите на пиково ползване системата може да подсигури доставките на електричество. На процедура тези заплащания се трансформират в стабилен приход за замърсяващите централи на въглища, свързани с Христо Ковачки, а неотдавна и за Топлоелектрическа централа “Варна” на Ахмед Доган. За похлупак, когато имаме потребност от тях, те не са поддържани в редовност.

Обявената причина беше заледяване на въглищата в Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ и Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ и на водата, нужна за изстудяване на Топлоелектрическа централа „ Русе “. А информацията кой и какъв брой тъкмо е санкциониран остана загадка.

След като стана ясно, че ЕСО въпреки всичко дължи информация на обществото, остава огромният въпрос — дали заплащанията за леден запас би трябвало да бъдат експлоатирани като поръчител за облагодетелстването на мръсни производства и предприемачи със съмнителна известност? “За нас няма подозрение, че заплащанията за леден запас би трябвало да се преразгледат. Нуждата от тях е безспорна, само че нямаме сигурни доказателства, че това е точният размер и точните централи. Всички би трябвало да си зададем въпроса дали не би трябвало бюджетът да се пренасочи и към възобновимите производства, които сега не могат да се включат в търговете за леден запас.”, разяснява Антонова. За страдание да се държат хората в незнание е сигурен метод, че тази порочна процедура ще продължи. Изчаквайки и бавейки своевременните отговори, институциите разчитат на късата памет на обществото, привлечено от идващия огромен скандал.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР